Ondanks succesjes Van Loon zware Dakar-dag Nederlanders

door Gijs Leuvenink
vdlaar

De huidige Dakar blijkt een enorme beproeving voor de Nederlandse deelnemers. Waar Erik van Loon dichtbij de dagzege in het autoklassement is, kwamen verschillende deelnemers teleurgesteld over de finish. Gert Huzink had bijvoorbeeld een lastige dag vol technisch malheur en Janus van Kasteren zag zijn dagzege verdwijnen door een tijdstraf.

In gesprek met Marcel Vermeij, namens Grand Prix Radio aanwezig bij de Dakar, liet vrachtwagencoureur Gert Huzink zijn emoties varen. "Het was een klote dag, we begonnen nog zo goed. We hebben twee keer een kapotte turbo gehad en dat moesten we toen repareren. Dat duurde de eerste keer zelfs drie uur lang, dat is moeilijk bij een Renault. Binnen een bepaalde tijd moesten we bij de waypoint zijn en dat haalden we niet. We moesten daarom de proef uit. We moeten gaan voor het dagklassement, daar spelen we nog om mee." Gert Huzink zijn combinatie staat 42e na twee proeven.

Hoondert: Achter de feiten aan

Adwin Hoondert, vrachtwagencoureur, heeft te kampen met een moeilijke Dakar en lag al twee keer op zijn kant. "We hebben al twee keer op de kant gelegen, door het donker zag ik weinig. We hebben te weinig licht. We stonden met een kwartier overeind. Alleen de intercom en de e-tracker deden het niet, maar dat is vervelend. We hebben nog wel alles gereden, dat is fijn. We zijn op tijd binnen, dat is fijn." Hoondert en zijn teammaten moeten het doen met de twintigste positie.

Van der Laar: Absurde dag

Van der Laar vond het een bijzonder zware dag voor het materiaal. "Het was de hele dag stenen. Er was geen rustmoment, het was continu van links naar rechts geslagen worden. We hadden drie lekke banden en de laatste konden we niet meer vervangen. We moesten flink het gas af en continu de band bijpompen. We kwamen op tijd binnen en dat was fijn. Qua navigatie was het niet heel taai, maar op het eind waren er wat lastige waypoints, maar verder was het goed te doen. De zevende tijd was fijn, dat was een verrassing." Jan van de Laar staat met zijn team zesde.

Van Kasteren: Vind dat ik gewonnen heb

Janus van Kasteren kwam met de snelste tijd binnen, maar miste volgens de wedstrijdleiding één waypoint. "Het wordt gemeten door twee tablets, maar we hadden een die aangaf dat we het punt wel gehaald hadden en eentje niet. We haalden veel in, door het parcours was het niet te doen. De voorruit ligt eruit, er zit een deuk in de as. De Dakar begint normaal rustiger, maar de routes zijn als een zware Dakar uitgezet. Het kan van dag tot dag veranderen die tijd kunnen verliezen." Het team van de Nederlandse coureur is in protest gegaan tegen de beslissing. Janus van Kasteren en zijn teamgenoten liggen tweede, kort achter de leiders uit Tsjechië onder leiding van Ales Loprais

Klaassen: Proef sloeg nergens op

Dave Klaassen, actief in de auto's, was pissig op de parcoursmakers. "Ik kwam boos de streep over. Ik kreeg pijn bij het zitten. Het was heel voorzichtig wat ik deed, we konden niet anders door de hoeveelheid stenen die we onderweg tegenkwamen. We kregen desondanks twee lekke banden. Er was echt niet veel aan, het was niet leuk. We gaan door." Dave Klaassen staat 128e in de tussenstand.

Ronald van Loon: Het was om te janken

Ook Ronald van Loon, autocoureur, vond het een dramatisch parcours. "We moesten na 60 kilometer de proef uit. Een bout ging los waardoor alles afbrak, zowel de aandrijving als de assen. Over de finishlijn hebben we gereden, maar de vraag is of we het uit gaan rijden. Zoals het er nu voor staat kan het zijn dat we dat niet halen, want de assen zijn bijna op. De achterassen slijten zo hard door al deze stenen. Nog nooit hebben we dit meegemaakt. Het was echt een slijtageslag. Dat komt denk ik door de nieuwe regelgeving door de grotere wielen. Die maken grotere sporen en onze starre achteras blijft stenen raken, dat houdt op een gegeven moment op." Van Loon staat na dag twee 148e in de stand.

Willems: Het was een pittige dag

Maik Willems, actief in het klassement voor de auto's, had ook een zware dag. "Het was echt dag met fantastische rotstreken", sprak Willems sarcastisch. "Het was een lange en moeilijke dag. Na zeventien kilometer hadden we al een lekke band en we waren bang dat het een dramatische dag zou worden. Gelukkig bleef het bij één, we waren heel geconcentreerd op de stenen. We bleven daarom rustig aan doen om zo heel te gaan. Vandaag won je niet door snel te gaan, maar door heel te blijven." Maik Willems staat in de stand 74e.

Tim Coronel: Genoten vandaag

Waar veel coureurs niet blij waren, was Tim Coronel blij. "Het was vet om navigator te zijn, we zaten één keer mis. Ik kan genieten van hoe Tom over de stenen heen ramt. Het was stenen en stenen. We zitten er lekker bij zonder gekke dingen te doen. We zijn goed in de pace en de prijzen zijn aan de finish. We hebben veel plezier onderweg met de mooie stukken en Tom stuurde heerlijk daar doorheen." De broertjes Coronel staan knap 21e in de tussenstand.

Dagelijks komen er meerdere Dakar-updates langs op Grand Prix Radio van Marcel Vermeij, de reporter ter plaatse. Blijf op de hoogte en schakel in!

Lees ook: Dakar update: Einde Dakar Kremer

Lees ook: McLaren begrijpt niet waarom Ricciardo worstelde

Lees ook: Moeilijke prestaties Nederlanders in vrachtwagens Dakar

 

 

door Gijs Leuvenink

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden