Ook Kvyat dit seizoen mogelijk niet in actie

door Coert Gillissen
3639737

Daniil Kvyat ziet zijn racestoeltje in het WEC in rook opgaan. Zijn Russische teammanager weigert de voorwaarden van de FIA te tekenen en heeft zijn inschrijving in het WEC en ELMS teruggetrokken.

Naar aanleiding van de Russiche inval in Oekraïne moeten Russiche en Belarussische coureurs en teams een document ondertekenen om deel te mogen nemen aan FIA-kampioenschappen. Roman Rusinov, teammanager van G-Drive Racing, noemt de gestelde voorwaarden discriminerend. Op Instagram zegt hij: "Het doel van elke atleet is om het volkslied van zijn of haar land te horen. Omwille van mijn fans, teamgenoten en eer van de sport weiger ik om het document te ondertekenen." De sponsor G-Drive is een merk van Gazprom, dat in handen is van de Russische staat.

Glenn van Berlo G-Drive ELMS announcement  

Kvyat

Het besluit van Rusinov om zijn team terug te trekken is slecht nieuws voor Kvyat. De Rus, die zich eerder uitsprak voor een eerlijke behandeling, zou dit jaar met G-Drive Racing meedoen aan het Wereldkampioenschap Endurance en de 24 uur van Le Mans. De test- en reservecoureur van Alpine moet nu dus op zoek naar een ander team, wil hij dit seizoen in actie komen.

Strenge voorwaarden

De gestelde voorwaarden van de FIA zijn streng: Russische en Belarussische coureurs en teams mogen niet onder hun vlag uitkomen en de desbetreffende volksliederen mogen ook niet worden gespeeld. Bovendien mogen ze geen publiekelijke steun geven aan Rusland of de Russische invasie in Oekraïne. Desalniettemin geeft de FIA hiermee wel de mogelijkheid om deel te nemen aan kampioenschappen. De FIM, de internationale motorsportbond, weert namelijk coureurs, teams en officials uit Rusland en Belarus. Daarmee volgen ze het advies van het IOC, om sporters uit deze landen te weren.

Radio555

Vanwege de Russische inval in Oekraïne is Grand Prix Radio maandag Radio555. De oorlog in Oekraïne dreigt uit te lopen op een humanitaire ramp en daarom bundelen landelijke radiozenders hun krachten om geld op te halen voor Giro555. Luisteraars kunnen een plaat aanvragen voor geld, of direct doneren op radio555.nl. Ook de volledige opbrengst van de reclameblokken komt ten goede aan de actie.

Radio 555 banner

 

Lees ook: Niki Terpstra en Michael Bleekemolen te gast in F1 Aan Tafel

Lees ook: Nieuwe wedstrijdleider: Wie is Niels Wittich?

Lees ook: Grand Prix Radio is Radio555

door Coert Gillissen

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden