Nieuwe wedstrijdleider: Wie is Niels Wittich?

door Jacobine van den Berg
3639737

De Formule 1 heeft twee nieuwe wedstrijdleiders aangesteld: de Duitser Niels Wittich en Eduardo Freitas. Maar wie zijn dit? In deel 2 praat Grand Prix Radio je bij over Niels Wittich, oud-DTM wedstrijdleider.

Naast Eduardo Freitas, waar Grand Prix Radio je al eerder mee kennis heeft laten maken, is ook Niels Wittich aangesteld als kersverse wedstrijdleider van de koningsklasse, maar wie is hij?

Wittich is de voormalig wedstrijdleider van de DTM. Eind 2021 legde hij deze taak neer om verder te gaan in de Formule 1. Daar was hij aangesteld om Michael Masi te ondersteunen,  nog voordat de controversiële race in Abu Dhabi plaatsvond. De Duitser was eerder ook al actief als wedstrijdleider bij de Formule 2 en Formule 3. Daarnaast heeft Wittich ook al meer dan twintig jaar ervaring als FIA-official. Tevens maakte hij bij een aantal Formule 1-races al deel uit van de wedstrijdleiding en was hij verantwoordelijk voor talentenkampioenschappen van de Formule 2 en Formule 3.

FFCjBOkXEAIeCXL

Foto: Thomas Suer

Ondersteuning van Masi

Wittich woonde in 2021 een aantal Formule 1-races bij ter ondersteuning van Michael Masi. Hij zou deze rol in 2022 voltijds gaan vertolken als rechterhand van de wedstrijdleider, totdat het FIA-onderzoek gestart werd door nieuwbakken FIA-president Mohammed Ben Sulayem en Masi uiteindelijk het veld moest ruimen. De Duitser brengt dus meer dan acht jaar aan ervaring als racedirecteur mee naar de Formule 1. Wittich zal nu het roer overnemen voor de helft van de Grand Prix-weekenden van 2022. 

Niels Wittich 2

Foto: Gruppe C GmbH

Consequent

Over de DTM zei Wittich eerder: "We zijn ons er terdege van bewust dat niet iedereen het goed vindt als we ingrijpen, bijvoorbeeld bij het uitsturen van de safety car. Maar het gaat vooral om veiligheid en dan zijn er geen compromissen." Wittich zegt dat het zijn taak is om te zorgen voor een veilig en eerlijk verloop van de wedstrijden en het consequent, maar ook met de nodige tact in het naleven van de regels. Hij sprak ook eerder zijn overtuiging uit over "hard maar eerlijk" racen tijdens het werken in het Duitse toerwagenkampioenschap. Hoe hij het ervan af gaat brengen als wedstrijdleider in de Formule 1 gaan we zien vanaf komend seizoen.

Lees ook: Jehan Daruvala op lijstje Haas om Mazepin te vervangen

Lees ook: Formule E onthult bijzonder lay-out circuit Kaapstad

Lees ook: Pierre Gasly wil terug naar Red Bull: Ik wil een winnende auto

door Jacobine van den Berg

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden