Oorzaak uitvalbeurt Charles Leclerc bekend

charles leclerc grid spanje

Charles Leclerc leek de overwinning in Spanje met niet al te veel moeite binnen te kunnen halen. Maar niets is minder waar, want tijdens de race verloor zijn motor ineens vermogen, waardoor zijn race vroegtijdig eindigde. Ferrari heeft de motor opgestuurd naar Maranello voor verder onderzoek. 

Inmiddels is duidelijk wat er met de motor van Leclerc aan de hand is. Er zijn twee onderdelen beschadigd: de turbo en de MGU-H. Deze onderdelen zijn niet opnieuw te gebruiken, wat betekent dat de Monegask nieuwe onderdelen zal moeten introduceren bij de volgende grand prix. Omdat dit binnen de toegestane onderdelen van het seizoen valt, hangt hier geen straf aan vast. 

Zorg voor later

Dit kan wel doorspelen verder in het seizoen. Leclerc was in Barcelona bezig aan zijn tweede power unit van dit seizoen. Het is nu aan het team om te beslissen of zij de kapotte onderdelen met nieuwe elementen gaan vervangen, of dat zij teruggrijpen op de al gebruikte unit. Gedurende dit seizoen mag een coureur slechts drie turbo's en drie MGU-H's gebruiken. Met nieuwe elementen zit Leclerc al bijna aan het maximum van zijn onderdelen, wat een eventuele gridstraf wel dichtbij laat komen.

Geen structureel probleem

Ferrari laat nadrukkelijk weten dat dit geen structureel probleem is, en dat het dus een eenmalige fout is met betrekking tot de motor. Dat laat Ferrari weten in een statement: "Na het probleem en de oorzaak ervan volledig geanalyseerd te hebben, zijn we er echter zeker van dat het probleem niet is opgetreden door een ontwerpfout of een gebrekkige betrouwbaarheid van deze twee componenten of een van de andere onderdelen van de power unit." 

Mattia Binotto laat nog weten dat het een plotseling probleem was. Pas op het moment dat Leclerc dit probleem meldde via de boordradio, was het ook te zien op de data. Er kon dus niets gedaan worden om de problemen te voorzien.

Lees ook: Ryan Blaney wint NASCAR All-Star Race

Lees ook: F1 aan Tafel: Max & Checo, superduo

Lees ook: Nyck de Vries krijgt ook vrije training van Mercedes

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden