Opnieuw nulscore voor Alfa Romeo

2022 Japanese Grand Prix - Sunday Bottas Alfa Romeo Suzuka 2022 Antonin Vincent DPPI

Met een vijftiende en zestiende plaats vertrekt Alfa Romeo met lege handen uit Japan. Na een uitstekende seizoensstart pakt het team van Fred Vasseur zelden nog punten. Ook in Suzuka waren punten ver te zoeken.

Valtteri Bottas, niet bepaald een regenmeester, kwam als vijftiende over de meet. De laatste races wordt hij verslagen door Guanyu Zhou, maar in Japan was Bottas weer eens de beste Alfa Romeo-coureur. Zhou spinde namelijk en verloor veel tijd en ging te laat naar de pits voor intermediates. De Chinese coureur zette wel de snelste raceronde, maar omdat hij niet in de top 10 eindigde kreeg hij dat punt niet toebedeeld. 

2022 Japanese Grand Prix - Sunday Bottas Alfa Romeo Suzuka 2022 Florent Gooden DPPI
Foto: Florent Gooden/DPPI

Moeilijke dag, maar positieve punten

De coureurs beschrijven de zondag in Japan als moeilijk. De regen en het gebrek aan zicht brachten veel risico's met zich mee, volgens Bottas. "De eerste rondes waren erg lastig, vooral omdat ik niks kon zien. We hadden wel goede snelheid, zeker toen de baan begon op te drogen, maar helaas was het lastig om in te halen." De Fin vertrekt zonder punten, maar wel met een positief gevoel uit Japan: "We zaten ontzettend dicht bij Q3. We hebben een kleine verbetering nodig en daar moeten we de rest van het seizoen op focussen. In Austin komt het team met upgrades, dus ik hoop dat we dan een goed weekend kunnen hebben."

Ook Guanyu Zhou bekijkt het weekend van de positieve kant: "Hoewel we puntloos zijn, is het goed om te zien dat we er dicht bij zitten en goede snelheid hebben. Bovendien was het mijn eerste keer in Suzuka en heb ik gedurende het weekend veel geleerd. Ik spinde bij de start waardoor ik de restart als laatste aanving. Er waren twee opties: buiten blijven en hopen op meer regen of gelijk naar binnen voor intermediates. Ik koos voor dat eerste, maar dat bleek de verkeerde gok te zijn." De rookie sluit positief af: "De upgrades lijken te werken, hoewel we ze nog beter moeten begrijpen. We kunnen hoopvol zijn op goede toekomstige races." 

Alfa Romeo staat nu nog zesde in het constructeurskampioenschap, maar Aston Martin is de laatste races bezig aan een heuse opmars. Na de uitstekende zesde plek voor Vettel is het verschil nog maar 7 punten. De laatste paar races zullen dus van cruciaal belang zijn voor een goede afsluiting van het seizoen.

Lees ook: Alpine veegt Singapore-kater uit met topresultaat in Japan

Lees ook: De drie sleutels tot de wereldtitel voor Max Verstappen

Lees ook: Hero or Zero: Grand Prix van Japan

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden