Osaka wil na Madrid de volgende stad worden die een F1-race organiseert

12-thursday-japan-2023

Nadat afgelopen maandag bekend werd dat Madrid vanaf 2026 een F1-race gaat organiseren, is Osaka de volgende stad die deze ambitie heeft. De Japanse stad zou graag een tweede Grand Prix in Japan willen organiseren, zo laat de voorzitter van het toeristenbureau van Osaka weten.

Na de komst van Jeddah, Miami en Las Vegas als nieuwe stratencircuits op de F1-kalender, voegde Madrid zich daar afgelopen week bij. Liberty Media, eigenaar van de Formule 1, sloot een tienjarige deal met Madrid, waar de F1-coureurs deels zullen gaan racen door de straten van Madrid en deels over een 'echt' circuit. Liberty Media lijkt een bepaald type circuit te hebben gevonden dat volgens hen momenteel het beste past bij de Formule 1: de stratencircuits. En er is nu een volgende stad, met een mogelijk stratencircuit, die zich kandidaat lijkt te gaan stellen voor het organiseren van een F1-race: de Japanse stad Osaka. 

Er wordt al een paar maanden gefluisterd dat de op twee na dichtstbevolkte stad van Japan overweegt om een F1-race te gaan organiseren, maar de plannen zijn nu bevestigd door Hiroshi Mizohata, de voorzitter van het toerismebureau van Osaka. 

Mizohata: "F1 perfect voor Osaka, maar Suzuka moet op kalender blijven"

Om te zien wat er nodig is om een GP te organiseren, was er afgelopen seizoen een delegatie vanuit Osaka naar Singapore afgereisd om daar het F1-weekend bij te wonen. Door het bezoek is het vuurtje volgens Mizohata alleen maar meer aangewakkerd. "F1 is een perfecte katalysator om van Osaka een internationale toeristenstad te maken", zo vertelt de voorzitter van het toeristenbureau van Osaka tegenover Motorsport.com. "Om dat te bewerkstelligen, is het nodig om rijke mensen vanuit Amerika, Europa en Australië aan te trekken. We geloven ook dat de F1 ons kan helpen om luxe hotelketens naar Osaka te halen en het nachtleven nieuw leven in te blazen. Ik ging naar de Grand Prix van Singapore en het was een totaal ander beeld dan dat ik van F1 had. Er waren live-evenementen aan de gang en er waren zakelijke bijeenkomsten voor luxemerken in nabijgelegen hotels", zo vertelt Mizohata.

Hoewel het project zich in een vroeg stadium bevindt en er nog geen formelen onderhandelingen over een F1-contract zijn begonnen, hebben er al wel verkennende gesprekken plaatsgevonden. De Japanners zijn na dit gesprek alleen maar enthousiaster over dit idee geworden, maar ze benadrukken wel dat de race in Osaka absoluut niet ten koste moet gaan van de huidige Grand Prix van Japan, die op Suzuka verreden wordt. "Het zou fantastisch zijn voor Japan om twee races te hebben, want we zijn een grootmacht in de auto-industrie", zo vertelt Mizohata. "Ik zou daarom graag willen streven naar co-existentie en wederzijdse welvaart met Suzuka."

Suzuka heeft nog een contract tot eind 2024.

Tekst gaat verder onder deze foto.

Suzuka

Nog geen definitieve locatie

Een definitieve locatie voor de race is nog niet vastgesteld. Het kan een race door de straten van de stad betekenen of het kan een race op het permanente circuit in de nabijgelegen prefectuur worden. Tevens kan de stad ook een soortgelijk circuit als Madrid gaan gebruiken, waarbij er zowel over de straten van de stad als over een permanent circuit zal worden geracet. Mocht het laatste idee doorgang vinden, dan zullen de coureurs waarschijnlijk over het gebied waar de Osaka Expo gebouwd wordt, gaan racen. Over deze opties zullen de leiders van Osaka zich gaan buigen, waarbij er nog niks is uitgesloten.

Financiën

Naast het bepalen van waar het circuit moet komen, moet ook nog worden bepaald hoe het evenement gefinancierd moet worden. Osaka is nog aan het onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om het project te kunnen bekostigen. Op dit moment lijkt het erop, zo vermeldt Motorsport.com, dat Osaka een soortgelijke constructie als Zandvoort wilt gaan gebruiken. De GP van Nederland wordt door sponsoren en private geldschieters betaald. 

Hoe lang het gaat duren voordat Osaka op de kalender komt, als het al gebeurt, is nog niet bekend.

 

Lees ook: BREAKING: Charles Leclerc verlengt contract bij Ferrari

Lees ook: BREAKING: Alphatauri bevestigt nieuwe naam voor 2024

Lees ook: Villeneuve: "Ze mogen daar sowieso niet over klagen"

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden