Oscar Piastri: "De samenwerking met Norris is belangrijk"

door Irene Lenting
Piastri-2023-AUTO-mclaren

Oscar Piastri maakte het afgelopen jaar een droomstart binnen de Formule 1. Hij werkte hard om zijn team beter te leren kennen en een goede samenwerking op te zetten met zijn teamgenoot Lando Norris. De transparante relatie die de coureurs inmiddels hebben opgebouwd kan volgens Piastri cruciaal zijn voor de ontwikkeling van het team in de komende jaren. 

De samenwerking met Norris kan cruciaal zijn

Na de zomerstop liet het team van McLaren een grote ontwikkeling zien. Door het brengen van nieuwe upgrades werden beide coureurs in de mogelijkheid gesteld om op het podium te eindigen. In een gesprek met Motorsport.com, benadrukt Piastri het belang van de relatie tussen de twee coureurs. Om het team verder te helpen in de ontwikkeling is het cruciaal om volledig open naar elkaar te zijn. Een goede voortzetting van deze samenwerking is ook het komende jaar essentieel. Het delen van elkaars gegevens en inzichten is belangrijk voor het gehele team. "De relatie met Lando is nog steeds precies hetzelfde", vertelt Piastri bij Motorsport.com. "Natuurlijk winnen we op dit moment geen races. Maar we zijn veel dichterbij dan dat we waren. We moeten dat beetje meer vinden om Red Bull uit te dagen en te verslaan. Daarom blijft het belangrijk om goed samen te werken en het team te helpen de auto te ontwikkelen.” 

Na een succesvol tweede deel van het seizoen in 2023 heeft McLaren vertrouwen in de toekomst. Voor 2024 ligt de focus opnieuw op het doorontwikkelen van het team. “Het team in Engeland en op het circuit doet altijd hun uiterste best om ons te helpen. Wanneer Lando en ik hier aan kunnen bijdragen met extra informatie of ideeën over bepaalde zaken kan dit ons beiden helpen”, benadrukt de jonge Australische coureur. “Met betrekking tot al onze gegevens is alles tussen ons volledig transparant. Er zijn geen barrières en dat zal niet veranderen. We moeten er gewoon voor zorgen dat ons racen respectvol is.”

Vergelijking met zijn teamgenoot

Piastri maakte het afgelopen seizoen grote indruk in de autosport, met als hoogtepunt de overwinning in de sprintrace in Qatar. Zijn prestaties resulteerden in de toekenning van de 'Rookie van het jaar' door de FIA. Ondanks deze successen slaagde hij er niet in zijn teamgenoot te overtreffen. Norris eindigde als vierde in het kampioenschap, terwijl Piastri de negende positie innam. Aan het begin van het seizoen, toen McLaren moeite had om punten te scoren, bleef Piastri houvast vinden in de vergelijking met zijn teamgenoot: "Ik zal altijd met Lando worden vergeleken, of we nu strijden voor de laatste en een-na-laatste plaats of voor de eerste en tweede plaats. Die vergelijkingen zullen er altijd zijn. Voor mijzelf was er wat minder druk om meteen punten of podiumplaatsen te behalen, maar die vergelijking bleef bestaan." Ondanks de verminderde verwachtingen bleef Piastri zich inzetten om zich te verbeteren: "Ik probeerde nog steeds zo snel mogelijk te leren en het team zo goed mogelijk te helpen. Het gaf me houvast, maar verminderde de druk eigenlijk niet."

 

Lees ook: Günther Steiner: “Geen kans gehad om mensen te bedanken”

Lees ook: Circuit Zandvoort begonnen met werkzaamheden in de pitstraat

Lees ook: Alpine: 'Je kan Red Bull niet verslaan door RB19 te kopiëren'

door Irene Lenting

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden