Pierre Gasly snelst in VT1 Grand Prix van Bahrein, Verstappen P5

3639737

Pierre Gasly leidt de grid tijdens de allereerste vrije training van het 2022-seizoen. Tijdens vrije training 1 deze vrijdag, hebben de teams voor het eerst wat meer van de auto laten zien. Wederom was Ferrari erg veelbelovend, terwijl McLaren erg ver wegviel. Red Bull en Mercedes vonden zichzelf terug halverwege de top tien. Luister deze zaterdag en zondag ook naar het livecommentaar van Olav Mol tijdens de kwalificatie en race in Bahrein!

-LIVEBLOG GESLOTEN-

Eindklassering VT1

1. Pierre Gasly (soft)

2. Charles Leclerc (m)

3. Carlos Sainz (m)

4. George Russell (s)

5. Max Verstappen (m)

6. Lance Stroll (s)

7. Lewis Hamilton (s)

8. Fernando Alonso (s)

9. Yuki Tsunoda (s)

10. Sergio Pérez (m)

11. Guanyu Zhou (s)

12. Esteban Ocon (s)

13. Nikolas Latifi (s)

14. Nico Hülkenberg (s)

15. Alexander Albon (s)

16. Lando Norris (s)

17. Daniel Ricciardo (s)

18. Mick Schumacher (m)

19. Kevin Magnussen (m)

20. Valtteri Bottas (no time)

Update 14:00

De eerste vrije training van het seizoen 2022 zit erop! Ferrari lijkt wederom erg sterk voor de dag te komen, terwijl Mercedes nog niet staat waar het wil staan. Red Bull heeft geen ronden op de zachte band gereden en mengt zich bovenaan het lijstje tussen de bolides van Mercedes, die wél de zachte band hebben gebruikt. Pierre Gasly sluit de sessie af als snelst. McLaren, Haas en Alfa Romeo lijken het nog niet goed voor elkaar te hebben.

Update 13:50

De zachte band lijkt erg sterk te zijn op het circuit in Bahrein. De een na de ander zet een nieuwe snelste tijd neer op de tweede set die ze gebruiken. Veel coureurs gebruiken hiervoor dus de zachte band. Momenteel is Pierre Gasly de aanvoerder van het lijstje op de zachte band. Hij wordt gevolgd door beide Ferrari's op de medium band, die erg sterk leken tijdens de testdagen, maar dus ook tijdens deze eerste vrije training. Russell (zachte band) en Verstappen (mediumband) sluiten de top 5 af.

Update 13:45

Charles Leclerc maakt met zijn Ferrari even een mooie pirouette. Gelukkig voor de Ferrari-coureur komt hij weer recht op de baan terecht en kan hij de training hervatten. Op hetzelfde moment rijdt George Russell op de zachte band de snelste tijd van de dag.

 

Update 13:40

Veel teams hebben upgrades meegenomen ná de testdagen. Zo hebben velen veel veranderd aan de voorvleugel en sidepods. Mercedes heeft bijvoorbeeld de voorvleugel zo gemonteerd dat het met een kleine aanpassing de luchtstroming van de voorvleugel richting de achtervleugel kan veranderen met 2%. Ook zeggen ze dat ze nu de hoogste downforce stand op de achtervleugel hebben staan. Of dit daadwerkelijk zo is, weten we niet.

Update 13:30

Het lijkt erop dat veel teams de porpoising van de bolides redelijk onder controle lijken te hebben. Porpoising is een term om het stuiteren van de auto op hobbels op de baan te benoemen. Veel teams hadden hier last van tijdens de trainingen, waaronder de beide Mercedessen. het lijkt erop dat ze dit redelijk onder de knie hebben nu. Ondertussen verliest één van de Mercedessen wel een stukje bodywork terwijl het een hobbel in de baan trotseert.

De top vijf op de helft van VT1:

1. Max Verstappen

2. Fernando Alonso

3. Sergio Pérez

4. Carlos Sainz

5. Charles Leclerc

Update 13:25

Verstappen zet op de mediumband de snelste tijd neer met een 1:34.783.

Niet alleen wij als kijker worden er weer vrolijk van dat de zogenoemde 'helmet-cam' weer terug is. Ook het social media team van Williams schijnt te genieten van de beelden aan boord van hun coureur Nikolas Latifi.

 

Update 13:20

Een kleine pauze door een rode vlag zorgde ervoor dat de bolides terugmoesten naar de pitbox. De sessie wordt weer hervat en de Alpine van Alonso staat vooraan de pitlane met wederom een Ferrari en een Aston Martin, beide Alfa's en Aplha Tauri's. De snelsten tot op heden zijn beide McLarens, op de softband. Met Lando Norris op P1. De papaya's worden gevolgd door beide Red Bull-bolides.

Update 13:15

Lewis Hamilton deelde voorafgaand aan VT1 nog even met welke nieuwe helm hij dit seizoen zou gaan aanvangen. Het zwart-paars verdwijnt en daarvoor in de plaats is het oude geel van de meervoudig wereldkampioen weer teruggekomen. Hij zou dit hebben gedaan om terug te kijken naar zijn jongere jaren in de Formule 1.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Lewis Hamilton (@lewishamilton)

 

Update 13:00

En de lampen zijn uit! Seizoen 2022 is onderweg. De eerste auto's rijden de baan op en zullen op zoek gaan naar de laatste aanpassingen die ze het eerste weekend het best voor de dag zullen laten komen. Onder andere Charles Leclerc, beide Alfa's, Nico Hülkenberg en de Haas-coureurs zijn als eerste op de baan .

Update 12:55

De wedstrijdleider voor dit eerste race weekend in Bahrein is Niels Wittich. De oud DTM-wedstrijdleider is één van de twee nieuwe wedstrijdleiders in de Formule 1 en mag als eerste het heft in handen nemen tijdens alle sessies dit weekend. Hij zal gedurende het seizoen afwisselen met de andere nieuw aangestelde wedstrijdleider, Eduardo Freitas.

Update 12:50

Welkom bij de liveblog van de allereerste vrije training van het 2022-seizoen. In deze liveblog houdt Grand Prix Radio jou up-to-date over alle ontwikkelingen tijdens VT1 in Bahrein. Met nieuwe bolides, nieuwe coureurs en nieuwe regels zal dit wederom een seizoen worden dat nooit tevoren is getoond. Blijf lekker hangen en mis niks van de eerste vrije training!

 

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Bahrein

Lees ook: Alles over de nieuwe Grand Prix Radio app mét sliderfunctie

Lees ook: FIA gaat legaliteit auto's controleren met lasersysteem

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden