FIA gaat legaliteit auto's controleren met lasersysteem

door Zus Veldkamp
alonso sprint imola

De FIA komt met een lasersysteem om de legaliteit van de nieuwe auto's te controleren. Doordat de teams veel regels interpreteren, vooral op aerodynamisch vlak, ontstaat er een grijs gebied. Dit nieuwe systeem zou dat moeten voorkomen. 

Doordat de 2022 auto's helemaal nieuw ontwikkeld zijn, hebben de teams de grenzen van de nieuwe regels opgezocht. Om te zorgen dat alles binnen de lijntjes blijft heeft de FIA een nieuw systeem gecreëerd, een gebasseerd op lasertechniek. Er worden twee controles uitgevoerd, waarvan de tweede met de nieuwe lasers. 

Alpine 2022 Spanje

Werking systeem van nu

Technisch directeur bij de FIA, Nikolas Tombazis, legt uit hoe het systeem van nu werkt. De eerste controle bestaat uit een controle met de computer. "De auto's worden eerst gecontroleerd met een computer waaruit blijkt dat de auto voldoet aan de volledige geometrische beperkingen. Daarna worden die gegevens vergeleken met de echte auto", zo verklaart Tombazis tegenover GPfans.

"Gedetaileerde scans bij enkele auto's"

 De controle met het nieuwe lasersysteem steekt anders in elkaar. Daarvoor worden er twee verschillende controles uitgevoerd. Eerst wordt er gekeken naar basisgegevens zoals breedte, hoogte en rijhoogte. De tweede controle is een gronderige controle. Hierbij wordt er door middel van lasers een scan van de hele auto gemaakt. De scans worden snel genomen en ook tijdens ieder raceweekend middels een steekproef. "De laserscans voeren we maar bij enkele auto's uit en is op willekeurige basis ieder weekend", aldus Tombazis. Het systeem is nog niet ontwikkeld en staat nog op losse schroeven, maar Tombazis is er zeker van dat het plan een kostbare toekomst heeft. 

 

Lees ook: Verstappen een van de eerste coureurs in nieuw persconferentie-format

Lees ook: Stefano Domenicali wil transparantie van de FIA over rapport Abu Dhabi

Lees ook: Charles Leclerc: F1 moet nog steeds opletten op coronavirus

door Zus Veldkamp

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen