Pirelli neemt harde compounds mee naar Japan

banden hard medium pirelli

Pirelli heeft ervoor gekozen om de meest harde bandencompounds mee te nemen naar Japan. Dit heeft te maken met de zwaardere auto's van dit jaar in combinatie met de layout van het circuit. Ook worden dit weekend de prototype banden voor 2023 getest door de coureurs. 

Pirelli levert dit weekend de drie hardste banden van de vijf mogelijke opties aan. De harde band is dit weekend de C1, de mediumband de C2 en de zachte band wordt vervuld door de C3-compound. Volgens Mario Isola, motorsport directeur van Pirelli, was deze selectie geen lastige keuze voor de Grand Prix van Japan. De layout van het circuit samen met de hoge G-krachten door de nieuwe generatie auto's, zorgt voor hoge bandenslijtage. Harde compounds zijn hiervooor de beste oplossing. "Vanwege de afwisseling aan bochten naar rechts en links, is de druk op de banden aan beide kanten van de auto vrijwel gelijk", voegt hij hieraan toe. Maar dat betekent niet dat de banden an sich minder belast worden. Dit is tevens de laatste keer dit seizoen dat we de hardste compound, de C1-band, in actie gaan zien.

Voorbereiding 2023

Dit weekend worden in de tweede vrije training de prototype banden voor 2023 getest. Deze training wordt met dertig minuten verlengd, waardoor de coureurs negentig minuten de tijd hebben data te verzamelen met deze banden. Dit staat ook op de planning voor het raceweekend in Austin. "Nu het einde van dit seizoen nadert, zullen we de prototypen finetunen", aldus Isola. In principe is het de bedoeling dat de hele training wordt besteed aan de 2023-banden. Er is echter één uitzondering: als een team een junior rijder in de eerste vrije training heeft laten rijden, krijgt het team in de 90-minuten training een half uur voor hun eigen programma. Dit seizoen zijn de teams verplicht om junior rijders een aantal vrije trainingen plaats te laten nemen in de auto. Hierdoor kan er voor een huidige Formule 1-coureur minder data verzameld worden, wat dus in de tweede vrije training enigzins ingehaald kan worden.

Lees ook: Toto Wolff ziet Hamilton nog jaren meegaan in Formule 1

Lees ook: F1 aan Tafel kijkt uit naar terugkeer Suzuka

Lees ook: Ferrari: Voordeel van minimaal halve seconde bij overtreden budgetcap

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen