Ferrari: Voordeel van minimaal halve seconde bij overtreden budgetcap

mattia binotto melbourne

Volgens de teambaas van Ferrari, Mattia Binotto, levert het een voordeel op als je de budgetcap hebt overschreden. De teams die dat naar verluidt hebben gedaan zouden een voordeel van minimaal een halve seconde. Dat alleen al bij een kleine overschrijding. Dit laat Binotto weten tegenover Sky Italia

Al het hele weekend gaat het gerucht dat er twee Formule 1 teams de budgetcap van vorig jaar hebben overschreden en de paddock is dan ook in rep en roer. Vooral Ferrari en Mercedes spreken zich er flink over uit. Volgens teambaas van Ferrari, Mattia Binotto, zou je er dan ook een groot voordeel uit halen als je als team de budgetcap daadwerkelijk overschreden hebt. 

Vier miljoen

Een overschrijding van 5% van de budgetcap van vorig jaar, 145 miljoen dollar, wordt gezien als een kleine overtreding. Dit zou uitkomen op zo'n zeven miljoen dollar, wat rond de vier miljoen euro is. Dit zou volgens Ferrari helemaal geen kleine overtreding zijn. "Vier miljoen valt nu onder een kleine overtreding, maar vier miljoen is helemaal niet weinig. Met vier miljoen kunnen wij 70 man in de technische afdeling aan het werk zetten. Die zouden vervolgens allerlei oplossingen en manieren kunnen ontwikkelen wat ons een halve seconde kan opleveren", aldus Binotto. Hij denkt dan ook dat dat voordeel voor meerdere seizoenen geldt omdat er componenten mee worden genomen. "We praten hier over een halve seconde voordeel wat ook nog meegenomen wordt naar andere seizoenen. Ondanks dat het begon in 2021 geeft het ook nog voordeel in 2022 en 2023, dus het is belangrijk dat er over gepraat wordt."

Christian Horner Mattia Binotto Monaco

2021

Het seizoen van 2021 staat al bekend als een controversiel seizoen, mede door het toedoen van de FIA tijdens de beslissende laatste rondes in Abu Dhabi. Deze geruchten brengen nog meer smetjes op dat seizoen. Binotto vindt het dan ook spijtig dat er misschien ook op het huidige kampioenschap een smetje komt. "Het is jammer dat we er in oktober van het huidige seizoen over moeten praten. Afgezien van implicaties voor het kampioenschap van vorig jaar, zijn er ook implicaties voor het huidige kampioenschap", vertelt de Ferrari teambaas. Die met een oordeel wacht totdat de FIA iets bekend heeft gemaakt, maar wel duidelijk wil maken dat zo'n overtreding nooit een kleine overtreding is. "We wachten af met een oordeel vellen tot woensdag, dan komt de FIA met nieuws naar buiten. Maar voor ons is wel duidelijk dat hoeveel ze ook de budgetcap hebben overschreden, dat dat bedrag nooit klein is."

Lees ook: F1 aan Tafel: De sauna van Singapore

Lees ook: Horner looft Pérez: Beter dan Monaco

Lees ook: Ralf Schumacher: Toto Wolff ontzettend slechte verliezer

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden