Twee teams hebben budgetcap overschreden in 2021

Sergio perez bahrein 2022 red bull

Naar alle waarschijnlijkheid hebben twee teams, Red Bull en Aston Martin, de budgetcap in 2021 overschreden. De FIA wil binnenkort de resultaten van de eerste budgetcap bekend maken en daar staat naar verluidt in dat twee teams er over hebben gezeten. Dit suggereren diverse media. 

Sinds 2021 is er een heuse budgetcap in de Formule 1. Hiermee wil de FIA zorgen dat de grotere teams niet eindeloos kunnen ontwikkelen, wat weer oneerlijk is voor de kleinere teams. In 2021 mocht ieder team 145 miljoen dollar spenderen, maar daar schijnen Red Bull en Aston Martin flink overheen te zijn gegaan. Wat dit gaat betekenen voor die teams is nog niet duidelijk.

Geen duidelijke straf

Ondanks dat de FIA vaak voor overtredingen een straf klaar heeft liggen is dat bij dit onderwerp niet het geval. Er is vanuit de FIA niet duidelijk wat er gebeurt als je als team de budgetcap overschrijdt. Wel valt een overschrijding van vijf miljoen dollar onder een kleinere overtreding, dus zouden de teams weg kunnen komen met een boete. Mercedes en Ferrari is het daar niet mee eens omdat vijf miljoen extra aan ontwikkeling voor een voorsprong van maximaal een halve seconde kan zorgen. Mochten de teams boven die vijf miljoen zitten dan kan de straf zwaarder uitvallen. Zo kunnen er punten afgetrokken worden of je overschrijding wordt afgetrokken van je budgetcap voor het jaar erna. 

Sebastian Vettel / Aston Martin F1 Team / Saudie-Arabië
Foto: Aston Martin F1 Team

Controversie

Doordat het dus niet duidelijk is welke straffen er uitgedeeld gaan worden kan het seizoen van 2021 nog controversiëler worden. Mocht de FIA namelijk punten af gaan trekken van de stand van 2021 krijgt dat seizoen een flinke twist. Al lijkt dit scenario onwaarschijnlijk en krijgen de teams waarschijnlijk een financiële straf voor volgend jaar. Dit zou betekenen dat ze minder kunnen ontwikkelen voor het volgende seizoen en dus een nadeel hebben ten opzichte van de andere teams. 

Lees ook: Latifi over vertrek bij Williams: Teleurstelling

Lees ook: Max Verstappen zoekt snelle kwalificatie bolide

Lees ook: Norris over Singapore: Eén van de mooiste circuits

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden