Pirelli ontwerpt hardere 2023-banden om onderstuur aan te pakken

door Frederique van Grinsven
Pirelli banden

Pirelli is bezig met het ontwikkelen van hardere voorbanden voor 2023 om de mate van onderstuur te verminderen. Het is een van de gevolgen van de nieuwe F1-auto's die tijdens de ontwikkeling vorig jaar nog niet zichtbaar was.

De reglementswijzigingen en veranderingen in aerodynamica hebben niet alleen het veelbesproken porpoisingprobleem teweeg gebracht, maar ook een gewichtstoename vanwege extra veiligheidsvoorzieningen. De zwaardere auto's in combinatie met het vernieuwde aeroconcept zijn nu vatbaarder voor onderstuur, vooral bij lage snelheidsbochten.

Voorband verbeteren

Pirelli-baas Mario Isola heeft onthuld dat het voor komend seizoen werkt aan een vernieuwde en stevigere voorband die zal helpen de auto's een betere balans te geven. "We hebben nu een beter idee over wat we volgend jaar met de banden moeten doen: de voorkant verbeteren, vooral omdat we een erg sterke achterband hebben en dat zorgt voor wat onderstuur bij lage snelheid." zo laat hij weten tegenover Motorsport.com.

Mario Isola Pirelli

Mule auto's maskeerde onderstuur

Isola geeft toe dat het testen van de vernieuwde voorbanden vorig jaar nog niet mogelijk was omdat zogenoemde mule auto's gebruikt werden tijdens de testdagen in Abu Dhabi. Deze mule auto's gebruikten het aero-pakket uit 2021 maar werden aangepast om te handelen als de 2022 auto's. 

“Bij de mule auto's was het gewicht hetzelfde als bij de huidige auto [van 2022], omdat we de teams vroegen om wat ballast te plaatsen om hetzelfde gewicht en dezelfde gewichtsverdeling te bereiken." legt Isola uit. “Maar het aero-pakket was compleet anders. Dat was het grootste verschil met de huidige auto's en dat is wat waarschijnlijk het onderstuur genereert."

Lees ook: F1 aan Tafel: Gasly maakt goede beslissing

Lees ook: Christian Horner: Personeel moet niet rekening betalen budgetcap

Lees ook: Red Bull ontbindt contract Juri Vips

door Frederique van Grinsven

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden