Racelegende Stirling Moss op 90-jarige leeftijd overleden

l-sir-stirling-moss-1955-1280

Vanmorgen is racelegende sir Stirling Moss op 90-jarige leeftijd overleden. De Britse legende wordt algemeen beschouwd als één van de beste Formule 1-coureurs die nooit wereldkampioen wist te worden.

Moss streed tussen 1951 en 1961 mee om het wereldkampioenschap Formule 1, maar wist nimmer wereldkampioen te worden. Wel wist hij van de 66 races die hij reed er 16 te winnen. Daarnaast was hij vier keer tweede in de eindrangschikking van het wereldkampioenschap.

Gedurende zijn periode in de Formule 1 ontwikkelde de Brit zich tot een allround coureur. Zo schreef hij onder andere de Mille Miglia in een nieuw recordtijd op zijn naam ('55), werd tweemaal tweede op Le Mans ('53 en '56) en won de twaalf uren van Sebring ('54). In totaal wist hij verspreid over alle klasses waar hij aan deelnam 212 races te winnen, van de 529 die hij reed.

In 1962 crashte Moss ernstig op Goodwood, waardoor hij genoodzaakt was zijn carrière te beëindigen. Hij raakte in coma en was voor een half jaar deels verlamd. Eenmaal hersteld verscheen hij nog sporadisch in competitieve races. Hij gaf vooral acte de présence bij demonstratie-evenementen zoals op Goodwood of in historisce raceklasses. Hij zou uiteindelijk tot zijn 81e blijven racen.

Sinds januari 2018 trok Stirling Moss zich terug uit het openbare leven vanwege gezondheidsproblemen. Uiteindelijk zijn die hem fataal geworden en kwam vandaag, 12 april 2020, het trieste nieuws naar buiten dat de racewereld een groot coureur verloren is.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen