Ricciardo hard gestraft na GP van China, Alpine ontvangt boete

Daniel Ricciardo GP china 2024

Daniel Ricciardo heeft een flinke straf gekregen na de Grand Prix van China. De Australiër haalde Nico Hulkenberg in achter de safety car en krijgt drie plaatsen gridstraf voor de volgende race. Ook Alpine ontving een straf na de race in Shanghai voor de dramatisch verlopen pitstop van Pierre Gasly.

Daniel Ricciardo had een goede snelheid te pakken tijdens de Grand Prix van China. De Australiër had het hele weekend al de overhand ten opzichte van teamgenoot Yuki Tsunoda en Ricciardo leek lang op weg naar misschien wel zijn eerste punten van 2024, maar werd tijdens een safety car-situatie gelanceerd door Aston Martin-coureur Lance Stroll. Ricciardo, op dat moment rijdend op P9, reed nog door, maar moest uiteindelijk opgeven door de enorme schade aan zijn bolide. Zie hieronder het incident.

Tekst gaat verder onder deze post.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

Gridstraf voor GP van Miami

Stroll ontving uiteindelijk een tien seconden tijdstraf voor het lanceren van Ricciardo, die de mogelijkheid om punten te scoren in rook op zag gaan. Echter, heeft de Australiër ook een straf ontvangen na de race. De stewards hebben namelijk geoordeeld dat Ricciardo ongeoorloofd Haas-coureur Nico Hulkenberg heeft ingehaald tijdens een safety car-situatie en delen een gridstraf van drie plaatsen uit voor de volgende race, die over twee weken verreden gaat worden in Miami. De achtvoudig Grand Prix-winnaar ontvangt een gridstraf omdat hij de reguliere straf van tien seconden niet meer kon inlossen tijdens de race op het Shanghai International Circuit. De RB-coureur begint dus met een achterstand aan het GP-weekend in Miami.

Wat gebeurde er precies?

Door de beuk van Stroll aan Ricciardo verloor de Australiër een positie aan de Haas-coureur. Inhalen was op dat moment officieel nog niet toegestaan, alleen kwam de Duitser ermee weg omdat Ricciardo 'duidelijk een probleem had'. Dat laatste is één van de uitzonderingen die worden genoemd in artikel 55.8 van het sportief reglement van de Formule 1, de regel die gaat over niet inhalen tijdens een neutralisatie. Ricciardo was daarna in de veronderstelling dat hij de positie tijdens de tweede safety car-situatie mocht terugpakken van Hulkenberg. Dat was echter niet toegestaan.

De stewards leggen in een statement uit waarom Ricciardo gestraft werd: "Ricciardo gaf toe dat hij Hulkenberg bewust had ingehaald tijdens de safety car, omdat hij het gevoel had dat hij dat kon doen na eenzelfde inhaalactie van Hulkenberg in ronde 28. Hulkenberg had echter het recht om Ricciardo in te halen. Er bestond geen gerechtvaardigde basis voor Ricciardo om Hulkenberg weer in te halen. Daarom krijgt hij een gridstraf van drie plaatsen voor de volgende race en twee strafpunten op zijn licentie", zo luidt het oordeel van de stewards.

Boete voor Alpine

Ook werd het team van Alpine bestraft na de GP van China. Het Franse team krijgt een boete voor een onveilige pitstop van Pierre Gasly. De coureur werd weggestuurd zonder rechterachterwiel, met een vallende monteur tot gevolg. De monteur was gelukkig oké, maar Alpine moet wel een boete van 10.000 euro betalen.

 

Lees ook: Formule 1 kijkt naar nieuw puntensysteem voor 2025

Lees ook: Lando Norris blij met P2: "Ik ben verrast"

Lees ook: Max Verstappen euforisch in China: "De auto voelde fantastisch"

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden