Rinus VeeKay kijkt na baalweekend uit naar Indy 500: "Aan mijn inzet zal het niet liggen"

Rinus VeeKay Road Course Indianapolis

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout zag een mogelijk plekje in de top-tien in rook opgaan, nadat de Hoofddorper tot tweemaal toe problemen kende bij een pitstop tijdens de Indy GP. De 23-jarige coureur baalt van de problemen, maar kijkt wel uit naar de Indy 500.

Op de Indianapolis Motor Speedway heeft Rinus VeeKay mooie herinneringen. Zo won de coureur van Ed Carpenter Racing er in 2021 zijn eerste en tot nu toe enige IndyCar-race en pakte hij er zijn eerste pole position in de IndyCar in datzelfde jaar. Maar dit jaar kende de Hoofddorper er een dramatisch weekend. Tijdens de kwalificatie liep hij een goed resultaat mis.

De Nederlander leek genoeg snelheid te hebben om voor de Fast Six te kunnen gaan, maar werd te laat naar buiten gestuurd door zijn team voor zijn tweede run. In de IndyCar hebben ze geen bandenwarmers, waardoor het twee rondjes duurt voordat de banden goed op temperatuur zijn. De andere elf coureurs deden twee rondjes aan het einde van de sessie en konden zo tweemaal hun snelste tijd verbeteren, terwijl VeeKay slechts één rondje kon rijden. Dat brak de Nederlander uiteindelijk op.

Problemen bij pitstops

En tijdens de race ging het van kwaad tot erger bij de Nederlander. In bocht 1 zat hij in het gedrang met Pietro Fittipaldi (Rahal Letterman Lanigan Racing) en Alexander Rossi (Arrow McLaren), waar hij lichte schade opliep maar zijn weg wel kon vervolgen. VeeKay had zich ondanks die problemen naar voren geknokt en lag even op de tiende plaats door een goede eerste stint op de zachte band, maar hij verloor weer wat terrein tijdens de minder sterke tweede stint op de hardere banden. Vanaf dat moment ging het allemaal bergafwaarts voor de 23-jarige Nederlander, die tot twee keer toe problemen kende bij de pitstops. Bij de pitstop in ronde 30 reed hij weg terwijl het wiel rechtsachter nog niet bevestigd was, waardoor de 23-jarige coureur op een ronde achterstand kwam te liggen. En bij de daaropvolgende pitstop ging er ook van alles fout bij de pitcrew van de Hoofddorper, waardoor hij opnieuw lang stilstond. 

In de slotfase moest VeeKay hopen op een caution om nog in de lead lap te komen. Toen die niet kwam, kon hij nog maar weinig uithalen en zodoende eindigde hij op de 26ste plaats, op een ronde achterstand van racewinnaar Alex Palou (Chip Ganassi Racing).

Rinus VeeKay Indianapolis

Foto: Geoffrey M. Miller/Motorsport Images

VeeKay: "Aan mijn eigen inzet zal het niet liggen"

"Ik heb geen woorden voor het wedstrijdverloop", verklaart VeeKay tegenover Motorsport.com. "Alles ging van kwaad tot erger. Het enige wat ik kon doen, was de race uitrijden."

VeeKay heeft zijn aandacht inmiddels volledig verlegd naar de aankomende race, want dat is de beroemde Indianapolis 500 op de oval van vier kilometer. In die race heeft de coureur van Ed Carpenter Racing zich de afgelopen jaren regelmatig voorin gemeld. De afgelopen twee jaar startte de Nederlander op de eerste startrij, maar door toedoen van eigen fouten en fouten van het team heeft dit nog niet tot een zege geleid. Daar hoopt hij dit jaar verandering in te gaan brengen. "Ik hoop dat we daar in staat zijn om een fraai resultaat te scoren. Aan mijn eigen inzet zal het in ieder geval niet liggen, want ik ben er helemaal klaar voor", blijft hij strijdvaardig. "

Schema 108e Indy 500 

De komende weken staan in het teken van de voorbereiding op deze legendarische race. Zo staan de eerste trainingen later vandaag al op het programma. De kwalificatie is aanstaande zaterdag. Daarin zullen de posities 13 tot en met 30 bepaald gaan worden. De snelste twaalf zullen zondag tussen 21:05 en 22:05 Nederlandse tijd gaan strijden om een plaats in de Fast Six, die strijden om de pole position. De snelste zes coureurs zullen zondag tussen 23:25 en 23:55 Nederlandse tijd uit gaan maken wie de pole pakt voor dé race van het IndyCar-seizoen. De Indy 500 zelf is op zondag 26 mei en begint rond 18.30 uur Nederlandse tijd. 

Indy 500

Foto: Jake Galstad/Motorsport Images

 

Lees ook: Arrow McLaren bevestigt Callum Ilott voor Indy500

Lees ook: Ferrari versterkt zich met twee kopstukken van Mercedes

Lees ook: Marko bevestigt Red Bull-update voor GP Emilia-Romagna: "Verwacht er veel van"

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden