Rinus VeeKay met lege tank knap naar P10 in Texas, Newgarden wint

10-saturday-monza

De Nederlandse IndyCar-troef Rinus 'VeeKay' van Kalmthout heeft na een knap staaltje benzine sparen een goede tiende plek weten te bemachtigen tijdens de race op de Texas Motor Speedway.

Het was sowieso een prima weekend voor Van Kalmthout, die in de kwalificatie zijn teamgenoten Ed Carpenter (21e startplek) en Conor Daly (P16) ruim voorbleef met een achtste tijd. Na de start verloor de Nederlander echter wat snelheid en na een vleugelaanpassing kon VeeKay zich weer richten op de concurrenten voor hem.

Pitstop-gok

Een race vol incidenten zorgde ervoor dat de Hoofddorper zich gestaag naar voren wist te knokken. Op een gegeven moment wist Van Kalmthout zelfs een periode aan de leiding te liggen. Met nog 20 ronden op de klok gokte Van Kalmthout het erop dat er nog een caution zou komen en zo het podium te mogen bestijgen, maar die bleef uit. 

VeeKay Texas 2.jpg
Foto: IndyCar Series (Chris Owens)

Brandstof sparen

Na de pitstop was het brandstof sparen geblazen. Ondanks dat een uitvalbeurt om de hoek lag door het tekort aan brandstof, bleef Van Kalmthout rustig. Wel viel de 21-jarige coureur wat terug, maar een tiende plek was indrukwekkend te noemen. VeeKay kon zelf er wel om lachen na de race. "Als de milieuorganisaties nu niet blij zijn met mij zijn geworden, dan weet ik het ook niet meer", lachte de Nederlander.

Blik op Indy

Van Kalmthout kijkt tevreden terug en ook al reikhalzend uit naar de volgende oval, de Indy500. "Het brandstof sparen heeft me een podium gekost, maar we hebben ons goed laten zien. De vroege stop was een gok, dat had zich niet uit betaald. Wel weten we dat we een goede auto hebben. Dat bied hoop voor de Indy 500, waar de volgende oval-race afgewerkt gaat worden. Op een dag als vandaag tiende worden, is gewoon knap."

Newgarden wint, McLaughlin behoudt leiding

Uiteindelijk wist Josef Newgarden de overwinning naar zich toe te halen, vlak voor Penske-teamgenoot Scott McLaughlin. De Nieuw-Zeelander behoudt daarmee de leiding in het kampioenschap. Oud Formule 1-coureur Marcus Ericsson completeerde het podium met een P3. 10 april vervolgt de IndyCar het kampioenschap in Long Beach. 

Lees ook: Contractverlenging Carlos Sainz zo goed als rond

Lees ook: Deelname GP van Saoedi-Arabië onzeker voor Sebastian Vettel

Lees ook: Christian Horner baalt enorm van dubbele uitvalbeurt

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden