Stefano Domenicali: Toekomst historische circuits Spa en Monaco onzeker

3639737

De toekomst van historische Formule 1-circuits is onzeker, dit verklaart Formule 1-ceo Stefano Domenicali tegenover Motorsport.com. Door de stijgende populariteit van de sport willen steeds meer circuits een eigen Grand Prix. 

De populariteit van de Formule 1 is de afgelopen jaren flink gestegen, hierdoor is er ook meer interesse vanuit andere landen om een eigen Grand Prix te organiseren. Door het groeiende aantal Grands Prix is de grens van 25 races op de kalender ook al bijna bereikt. De toekomst van historische circuits zoals Monaco en Spa-Francorchamps is nu onzeker. 

Aflopende contracten

Een aantal circuits hebben een aflopend contract na dit seizoen, waaronder de races in Frankrijk, België, Monaco en Mexico. "Een deel van de circuits met een aflopend contract gaat geen deel meer uitmaken van de kalender, het andere deel moet waarschijnlijk gaan rouleren met andere circuits", zo vertelt Domenicali. De keuzes van de organisatie worden binnenkort bekend gemaakt en de Formule 1-fan kan een aantal nieuwe circuits verwachten. Vanaf 2023 komen Qatar en Las Vegas permanent op de kalender, wat het aantal races in de Verenigde Staten op drie zet. Ook is er veel belangstelling vanuit Azië, dit komt mede door de komst van de Chinees Guanyu Zhou, die daar veel belangstelling trekt. 

qatar

"Balans tussen historie en nieuw"

Circuits met een historische waarde kunnen er niet meer vanuit gaan dat ze een plek op de kalender hebben. "We moeten een balans zien te vinden tussen nieuwe Grands Prix, historische races en circuits die deel moeten blijven uitmaken van de kalender", aldus de Formule 1-ceo. Het verzoek van nieuwe locaties is gunstig voor de Formule 1. Traditionele Grands Prix worden hierdoor genoodzaakt hun kwaliteitsniveau bij te stellen. Zo moeten ze de infrastructuur, het beheer van het evenement en wat ze het publiek te bieden hebben verhogen. "Het is niet meer genoeg om een bepaalde historie te hebben, je moet laten zien dat je kan blijven."

Lees ook: Verbeterpunten Red Bull na Grand Prix van Bahrein

Lees ook: Debuterende Guanyu Zhou sprakeloos na eerste F1-punt

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Saoedi-Arabië

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden