Terugblik week 1 Africa Eco Race: De Rooy mikt op eremetaal

de-rooy

Week 1 van de Africa Eco Race zit er voor de deelnemers op. De rijders hebben al vijf zware etappes gereden met veel stenen en snelle stukken over gravel en droge meren. De langste etappe was 500 km. Acht Nederlandse deelnemers, onder wie tweevoudig Dakar-winnaar Gerard de Rooy, proberen met een mooie eindklassering in Dakar te finishen.

Het landschap van Marokko is zo uitgestrekt en gevarieerd dat in de eerste helft van de Africa Eco Race de deelnemers het uiterste hebben moeten vergen van zichzelf en hun machines. Toch is deze rally voor Gerard de Rooy alles van wat hij er van had gehoopt. Hij heeft bewust de overstap gemaakt naar Afrika en heeft het goed naar zijn zin. Zijn doel is eigenlijk eerste te worden in het overall klassement, dus de snelste van alle deelnemers. Hij ligt op dit moment vijfde overall maar denkt dat de duinen van Mauritanië hem zeker nog wel de kans geven. De tweede truck van Team de Rooy, bestuurd door Wuf van Ginkel, heeft veel pech gehad door een kapotte motor en hij inmiddels de wedstrijd moeten verlaten.

Jan van de Laar met zijn DAF gaat daarentegen boven verwachting goed. Hij is een paar etappes in de buurt van Gerard de Rooy geëindigd als tweede. Adwin Hoondert is snel maar technische problemen met zijn nieuwe truck zorgen ervoor dat hij in het klassement niet op de plek staat die hij had gehoopt. Johan Elfrink is ook goed onderweg met een nieuwe Mercedes-truck. Ook hij heeft al een paar technische problemen gehad zoals een kapotte stuurbekrachtiging halverwege een etappe en dan eist het zware sturen over meer dan 100 kilometer wel zijn tol. Toch doet hij het zeker niet slecht in het klassement.

Aad van Velsen rijdt pas zijn vijfde rally maar heeft het prima naar zijn zin. Hij behoort niet tot de snelsten maar rijdt heel constant. Daardoor heeft hij deze dagen nog geen problemen gehad of lekke banden die veel tijd kosten. Hierdoor stijgt hij langzaam in het klassement en staat hij nu keurig zeventiende algemeen.

Bij de auto’s hebben we één Nederlandse deelnemer. Gerard van Lieshout heeft al een aantal rally’s gereden maar dit is zijn eerste grote rally. Hij ligt na de eerste week met zijn Toyota Landcruiser 200 keurig eerste in het standaardklassement voor productie-auto’s. Hij beseft dat het wel een zwaardere rally is dan hij had gedacht maar samen met zijn navigator Guido Slaats hebben zij het helemaal naar hun zin.

Erik Klomp is de enige Nederlandse deelnemer bij de motoren. Uitrijden is zijn doel en zijn behouden rijstijl houdt hem voorlopig uit de problemen. Daardoor is hij opgeklommen naar de zeventiende plaats in het algemeen klassement. Veel motorrijders zijn al uitgevallen. Op de rustdag in Dakhla zijn er nog maar 26 geklasseerd.

En hoewel er al behoorlijke onderlinge verschillen zijn in het klassement zal de tweede week met zes etappes in Mauritanië met heel veel duinen en zand het klassement aardig  opschudden. De laatste etappe op 14 januari wordt een sprintje bij het legendarische Roze Meer meer in Dakar, Senegal.

Voor etappeverslagen, interviews en reacties uit de Afrika Eco Race en Dakar luister je 24/7 naar Grand Prix Radio. Live updates en nieuws uit beide rally's vind je ook op Rallymaniacs.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen