Toekomst Saoedi-Arabië blijft onderwerp van gesprek

alonso sprint imola

De toekomst van de Grand Prix van Saoedi-Arabië is nog altijd onderwerp van gesprek. Na de aanslag van vrijdag die dichtbij het circuit plaatsvond zijn de vraagtekens bij de veiligheid nog niet weggenomen. Max Verstappen en Stefano Domenicali zeggen in gesprek te blijven over de toekomst van de race.

Het is vrij stil geweest vanuit de coureurs, maar Verstappen liet aan GPFans.com weten dat er een gesprek komt over of er in de toekomst gereden gaat worden in Jeddah. "We hadden uiteraard garanties dat de veiligheid goed zou zijn. Na het raceweekend zullen alle coureurs en de teambazen in gesprek gaan om te zien wat er in de toekomst gaat gebeuren." 

Geen vraagteken, begrip krijgen

Domenicali wil niet zo ver gaan als een vraagteken bij de toekomst, maar spreekt over een poging tot begrip van de situatie waarin Saoedi-Arabië bevindt. "Het is geen vraagteken, maar het is een situatie waarin we de kwestie moeten begrijpen. Wij zijn niet blind voor wat er speelt, maar mogen niet vergeten dat de F1 en andere sporten dit land grote stappen laat zetten", aldus de Italiaanse Formule-1 baas tegenover SkySports.

Stefano Domenicali

Veranderingen

Domenicali tempert de verwachtingen over hoe snel de veranderingen in Saoedi-Arabië gaan. "Het is niet een keer knipperen met de ogen en de cultuur van meer dan duizend jaar oud is veranderd. Een paar jaar terug mochten vrouwen nog niet eens autorijden. Nu staan ze hier op de grid de coureurs aan te moedigen. Natuurlijk moet er nog wat gebeuren in de modernistering, daar willen we een belangrijke rol in spelen. Dit staat centraal in onze agenda."

Hyocrisie

Dat Rusland van de kalender is vanwege een conflict met Oekraïne gehaald is en dat Saoedi-Arabië ondanks het conflict met Jemen de race mocht organiseren, is volgens Domenicali niet hypocriet. "Het draait om de definitie van oorlog, was die aanslag oorlog? We hebben het over sport, maar we staan in nauw contact met de autoriteiten, ambassades en de juiste bestuursorganen. Wij volgen hen en zullen nooit de veiligheid op het spel zetten."

Lees ook: Loris Hezemans kent teleurstellend debuut NASCAR-Cup

Lees ook: Esteban Ocon zeer tevreden over eerste twee races

Lees ook: Kevin Magnussen: Auto is fenomenaal, een plezier om te rijden

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen