Top & Flop: Grand Prix van Bahrein Race

Header liveblog 1 Bahrein

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de race voor de Grand Prix van Bahrein, met onder andere de knappe prestatie van debutant Zhou, de ijzersterke Ferrari's en de totale offday van de Red Bull Powertrain-teams.

Top

Guanyu Zhou

Zo debuteren als Guanyu Zhou heeft gedaan, dat is waar iedere coureur van droomt. De Chinees komt bij Alfa Romeo binnen, dat het afgelopen seizoen sporadisch punten wist te scoren. Punten leek voorlopig een illusie voor Zhou en Alfa, die tijdens de tests niet heel sterk voor de dag kwamen. Toch bewees de Chinees het tegendeel. In de kwalificatie was Zhou al tevreden en tijdens de race reed 22-jarige rookie een uitstekende Grand Prix. Het resulteerde in een knappe tiende plek en direct punten. Waar de verwachtingen vooraf niet hooggespannen waren en er zelfs kritiek dat hij als paydriver binnenkwam, snoerde de Chinees de critici de mond.

Ferrari

Hoe je het ook wendt of keert, Ferrari heeft de Grand Prix van Bahrein overheerst. Ja, Max Verstappen reed grotendeels van de race tussen de beide Ferrari's, maar de Scuderia kwam uitstekend voor de dag. Met name Charles Leclerc reed magistraal en hield Verstappen, op twee inhaalpogingen na, met gemak achter zich en ging zo met de overwinning aan de haal. Carlos Sainz kon het tempo van zijn teamgenoot niet volgen, maar haalde alsnog een tweede plaats binnen voor Ferrari. Een betere start kan niet voor het team uit Maranello. De Italiaanse kranten zullen er morgen vast bol van staan. Het is voor Ferrari te hopen dat ze dit voort kunnen zetten, dan kan het wel eens een heel mooi seizoen worden voor het Italiaanse team.

Flop

Red Bull Powertrain-teams

Hoe mooi het seizoen eindigde voor de coureurs met Red Bull Powertrain-motoren (toen nog onder de Honda-vlag), hoe teleurstellend verliep de eerste race van het seizoen in Bahrein voor hen. Het startte niet heel beroerd, met drie van de vier coureurs in de punten. Het probleem begon met Pierre Gasly die uitviel. Een vlammenzee uit de motor zorgde voor het einde van de race van de AlphaTauri-coureur. Vlak voor het einde zag Max Verstappen zijn race in rook opgaan met een probleem met de benzinetoevoer en in de laatste ronde ging de wagen Sergio Perez ook met vermoedelijk hetzelfde probleem stuk. Yuki Tsunoda ging met twee punten nog de kastanjes uit het vuur halen, maar teleurstellend is de seizoensstart voor de coureurs met die met de Red Bull Powertrain-rijden. Er is nog heel wat werk te verzetten voor volgende week, waar revanche genomen kan worden in Jeddah.

Mick Schumacher

Het weekend van Haas-coureur Mick Schumacher was niet heel erg naar tevredenheid van de Duitser. In de kwalificatie leek de Haas rijp voor Q3, maar het lukte hem net niet. Ook in de race ging het niet van een leien dakje voor Schumacher. Waar teamgenoot Kevin Magnussen de pannen van het dak reed met een vijfde plek, werd Schumacher eigenlijk in ronde één kansloos voor punten na de tik van Ocon en de spin die daarop volgde. Toch leek na de safety car de 22-jarige Duitser de kansen te keren. Punten waren ineens weer mogelijk. Na de herstart ging alles al snel mis. Tsunoda, Alonso en Zhou hadden in een mum van tijd Schumacher ingehaald en weer stond de Duitser puntloos aan de kant. Ondanks dat, was het wel de beste finishplaats van Schumacher en volgende week kan hij alsnog voor de punten gaan tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië.

De nieuwe Formule 1 graphics

Dampend en stampend kwam de Formule 1 met nieuwe graphics aanzetten. Het moest vloeiender en flitsender worden, maar vooral moest de race voor de kijkers beter te volgen zijn. Het regende echter klachten op de sociale media vanwege het ontbreken van, of foutief aangegeven data door de Formule 1. De roep naar de terugkeer naar de oude graphics is groot, maar daar zal de Formule 1 niet voor zwichten. Het is te hopen dat de problemen snel verholpen zijn. Volgende week zullen we zien hoe dat afloopt.

Lees ook: Carlos Sainz: Harde werk betaalt zich eindelijk uit

Lees ook: Charles Leclerc: Ik ben zo blij dat het is gelukt

Lees ook: Théo Pourchaire wint hectische Formule 2 Feature Race

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden