Toto Wolff baalt na horror eerste stint: Podium was mogelijk

door Patrick Wuite
Hamilton Japan 2024

Mercedes-teambaas Toto Wolff denkt dat een podiumplaats mogelijk was geweest als de eerste stint op de harde banden niet zo slecht was verlopen. "Het was een verschrikkelijke eerste stint", stelt de Oostenrijker.

Het was wederom een matig weekend voor Mercedes met een zevende en negende plaats voor George Russell en Lewis Hamilton in Suzuka. Vooral in de eerste stint was de snelheid er niet. Tijdens de onderbreking na de startcrash van Alexander Albon en Daniel Ricciardo wisselden beide coureurs naar de harde banden. Dat leek aanvankelijk een goede zet te zijn, maar naarmate de stint vorderde ging het van kwaad tot erger. Russell en Hamilton werden links en rechts voorbij gereden door de coureurs die al een pitstop hadden gemaakt en moesten zelfs eerder hun pitstop maken dan Charles Leclerc, die 26 rondes op een setje mediums reed. In de tweede en derde stint was Mercedes wel competitief en dus staat teambaas Toto Wolff voor een raadsel.

"We zijn op de posities gefinisht waar we begonnen. Het was een lastige wedstrijd. In de tweede en derde stint waren we echt snel. Als we die verschrikkelijke eerste stint niet hadden gehad, zouden we voor het podium hebben gevochten. We moeten onderzoeken wat er aan de hand was. Werden de banden te warm? Waren we te veel aan het managen? Dat weten we nog niet", vertelt Wolff aan Sky Sports F1.

Hamilton Russell Suzuka 2024

Foto: Mercedes AMG Petronas F1 Team - Steve Etherington

Mercedes probeerde een eenstopper te doen na de code rood, maar door het gebrek aan snelheid en bandenslijtage werd Mercedes gedwongen om een tweestopper te doen. Terugkijkend denkt Wolff dat het nog steeds de juiste beslissing was om Russell en Hamilton op een eenstopper te zetten. "Aanvankelijk was het de juiste keuze, omdat de rondetijden behoorlijk stabiel waren, maar toen we plotseling 2 à 2,5 seconden per ronde verloren, wisten we dat we het niet zouden gaan redden met een eenstopper", besluit de teambaas van Mercedes.

Lees ook: Rob van Someren en Michael Bleekemolen te gast in F1 aan Tafel

Lees ook: Kleine lichtpuntjes voor Haas bij GP van Japan

Lees ook: Gemengde gevoelens bij Mercedes na Grand Prix van Japan

door Patrick Wuite

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden