Uralkali wil geld terug van Haas

door Frederique van Grinsven
Header liveblog 1 Bahrein

Uralkali heeft besloten juridische stappen te ondernemen tegen Haas nadat het F1 team het contract met de Russische sponsor en coureur Nikita Mazepin vorige week beeïndigde. Uralkali wil zijn sponsorgeld terugzien en het vervolgens gebruiken om Russische sporters te ondersteunen.

Na de Russische invasie in Oekraïne besloot Haas tijdens de laatste testdag in Barcelona te rijden met een blanco livery zonder Uralkali sponsoring. Later ging het F1 team verder door ook Mazepin, een tevens zoon van Uralkali baas Dimitry, aan de kant te zetten.

Onredelijk besluit

Het bedrijf uit Rusland vindt de keuze van Haas "onredelijk" en "is van mening dat de sport altijd gescheiden zou moeten zijn van politiek en andere externe druk". Volgens Uralkali is Haas hun verplichtingen niet nagekomen door het contract vóór de eerste race van het seizoen te beëindigen en eist daarom terugbetaling en een schadevergoeding.

Mick Schumacher in de pitstraat donderdagsessie testdagen Barcelona 2022

Mazepin en Uralkali samen voor Russische sporters

Als Uralkali het geld ooit terugziet, zal het gebruikt worden voor het starten van "We Compete As One", een fonds om Russische en Wit-Russische sporters te ondersteunen die niet meer mogen uitkomen onder hun eigen vlag. Ook Mazepin zelf liet woensdagochtend weten partij te zijn van de oprichting.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door NIKITA (@nikita_mazepin)


Haas mist testdag in Bahrein

De problemen voor Haas stapelen zich op. Haas mist de donderdagochtendsessie van de testdagen in Bahrein, door een te laat aangekomen vracht. Pietro Fittipaldi is de tijdelijke vervanger van Mazepin en zal tijdens de testdagen rijden. Wie Mazepin vast gaat vervangen voor komend seizoen, is nog niet bekend.

Lees ook: Williams voegt jonge Ollie Gray toe aan Driver Academy

Lees ook: F1 aan tafel: Verlenging contract Verstappen vanzelfsprekend

Lees ook: Flavio Briatore keert terug als adviseur in de Formule 1

door Frederique van Grinsven

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen