Veel rookies rijden eerste vrije training in Abu Dhabi

door Shakyra van den Heuvel
race restart Grand Prix Abu Dhabi 2021

Het laatste raceweekend is alweer aanstaande en dat betekent ook dat er veel rookies zullen gaan rijden tijdens de eerste vrije training in Abu Dhabi. Elke coureur moet minstens één keer per seizoen zodat een rookie kilometers kan maken in een F1-auto. 

Tijdens andere weekenden zoals Zandvoort en Mexico hebben we ook al diverse rookies gezien die kilometers mochten gaan maken in een Formule 1-auto. Sinds vorig jaar is het verplicht voor de teams om hun eigen coureurs om te wisselen met een rookie gedurende een vrije training. Op deze manier krijgen de aanstormende talenten de kans om ervaring op te doen en punten te verdienen voor hun racelicentie. Op deze manier maken ze in de toekomst kans om door te stromen naar de Formule 1-teams. Ook komende vrijdag zullen er veel rookies in actie komen, hier een klein overzichtje.

- Jake Dennis. Hij is momenteel wereldkampioen Formule E en hij mag plaatsnemen in de Red Bull.

- Isack Hadjar. Hij maakt deel uit van het juniorenteam van Red Bull,hij mag daarom ook instappen bij het team van Red Bull Racing. 

- Frederik Vesti. Hij maakt deel uit van het opleidingsteam van Mercedes. De Deen staat momenteel tweede in het Formule 2-kampioenschap. Hij zal plaatsnemen in de W14 van Mercedes.

- Robert Shwartzman. Hij is onderdeel van het Ferrari-juniorenteam en zal daarom ook instappen bij Ferrari. Eerder dit seizoen heeft hij een training mogen rijden in Zandvoort. 

- Jack Doohan. Tussen 2018 en 2021 was hij onderdeel van het junioren team van Red Bull. Inmiddels is hij reservecoureur bij Alpine en zal hij hier de eerste vrije training rijden. 

- Pato O'Ward. Momenteel rijdt hij de sterren van de hemel in de IndyCar en mag hij af en toe eens kijken bij het Formule 1-team van McLaren. Komende vrijdag mag hij een vrije training rijden voor het team van McLaren. 

- Felipe Drugovich. Deze Brazilliaan is de reservecoureur van Aston Martin. Eerder dit jaar heeft hij al een vrije training mogen rijden in Monza en ook in Abu Dhabi zal hij weer aan de slag mogen. 

- Theo Pourchaire. Momenteel leidt hij het Formule 2-kampioenschap en is hij onderdeel van het opleidingsteam van Alfa Romeo. Eerder mocht hij in Mexico een vrije training reden, maar die verliep niet geheel vlekkeloos door problemen aan de auto. In Abu Dhabi mag hij het nog een keer proberen. 

- Oliver Bearman. Deze jonge Brit maakt sinds 2022 onderdeel uit van de Ferrari Driver Academy en mag voor de tweede keer een training rijden voor het team van Haas. 

- Zak O'Sullivan. Sinds 2022 is hij onderdeel van het opleidingsteam van Williams en aankomende vrijdag zal hij daarom ook plaatsnemen in de F1-auto van Williams. 

 

Grote kans

Door middel van deze vrije trainingen kunnen de rookies laten zien wat ze waard zijn en of ze goed genoeg zijn voor de Formule 1. Naast de vrije traningen die worden ingevuld met jonge talenten, worden ze ook ingezet tijdens de testen nadat de laatste race is gereden. Dan mogen teams ook rookies gebruiken om nieuwe dingen te testen die ze volgend seizoen willen gebruiken om de auto verder te ontwikkelen. 

 

Lees ook: Toto Wolff sneert naar oud-wedstrijdleider Masi

Lees ook: Richard Verschoor eindigt op P6 in GP Macau

Lees ook: Raymond Mens en Olav Mol te gast in F1 aan Tafel

 

 

 

 

door Shakyra van den Heuvel

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden