Vernieuwd F1-weekendformat: wat kunnen we verwachten dit seizoen?

door Jay Hartman
10-saturday-monza

De Formule 1 heeft het complete weekendformat van de grands prix op de schop gegooid dit jaar. Naast veranderingen in de regels en aan de auto's, krijgen racefans ook te maken met een compleet nieuwe invulling van de raceweekenden en de kalender. Nu de openingsrace eraan zit te komen zet Grand Prix Radio de grootste veranderingen even op een rijtje zodat jij als racefan weer helemaal up to date bent.

Sprintraces

Na de nodige discussies rondom de invoering van de sprintraces worden er dit jaar maar drie sprintraces gereden. Tijdens de Grand Prix van Imola, Oostenrijk en Brazilië wordt het format weer toegepast op het raceweekend. Een F1 Sprint duurt 25 tot 30 minuten en het eindresultaat bepaalt de startopstelling voor de race op zondag. De kwalificatie voor de sprintrace vindt plaats op vrijdag volgens het normale kwalificatiesysteem. De coureur die daar pole position pakt zal dan ook die onderscheiding winnen, in plaats van de coureur die tijdens de sprintrace wint zoals afgelopen jaar.

Dit jaar is het puntensysteem aangepast zodat deelname aan de sprintraces voor coureurs ook wat aantrekkelijker is. Daarnaast zorgt het wellicht ook voor wisselende standen in het coureurs- en constructeurskampioenschap. Plaats één tot en met acht krijgen voortaan punten, voorheen waren dat alleen de nummers één tot en met drie. De nummer één krijgt dit jaar acht punten en dat loopt door tot de coureur op nummer acht die maar één punt krijgt. 

Geen Grand Prix van Rusland

De Grand Prix van Rusland is met het oog op de omstandigheden in Oekraïne van de kalender gehaald. De Formule 1 keert dit jaar niet meer terug op het Sochi Autodrome, maar ook de komende jaren zal het circus niet meer verschijnen in Rusland. De organisatie heeft per direct het hele contract opgezegd met het circuit en ook de plannen om een extra race te houden in Sint-Petersburg zijn van de tafel geveegd. Er wordt nog gekeken naar een vervangende race.

Geen mediadag op donderdag

Voorheen was de donderdag traditioneel gezien de mediadag voor teams en coureurs. Het grootste gedeelte van de mediataken en de persconferenties werden op de donderdag afgehandeld. Ook hadden de meeste teams op donderdagochtend het grootste gedeelte van hun personeel op de baan. 

Dit jaar begint het donderdag wat later, waardoor een deel van het personeel op de donderdagochtend pas kunnen vliegen naar bijvoorbeeld Europese locaties. Ook is er een 3.5 uur periode voor track walks voor de teams terwijl de FIA hun systeemcontroles en baaninspecties zullen uitvoeren. 

Max Verstappen en Daniel Ricciardo persconferentie Grand Prix Amerika 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Mark Sutton/Getty Images)

Persconferenties naar de vrijdag en zaterdag

Doordat het mediagedeelte van de donderdag is afgehaald betekent dat wel dat coureurs en teams het extra druk zullen krijgen op de vrijdag en zaterdag. De persconferenties voor coureurs worden nu gehouden op de vrijdag. Het is een blok van twee uur die 90 minuten voor de start van de eerste vrije training moet eindigen. De start van de eerste vrije training is dan ook wat later dan voorheen. De start van de tweede vrije training vindt plaats twee uur na het einde van VT1 en de rijdersbriefing wordt gehouden 90 minuten na het einde van VT2. 

De teambazen houden nu hun persconferentie op de zaterdag. Voorheen was dat op de vrijdag tussen de vrije trainingen door. De perconferentie voor de teambazen is nu anderhalf uur voor de derde vrije training gepland. De rest van de zaterdag is nog steeds hetzelfde ingevuld, VT3 is nog steeds het eerste onderdeel van de dag gevolgd door de kwalificatie een paar uur later. Uiteraard is de indeling anders als er een sprintrace gehouden word.

De zondag blijft onveranderd en dus vindt dit jaar ook weer de drivers parade plaats die twee uur voor de start van de race wordt gehouden. Daarbij staan alle coureurs op een dieplader of rijden ze in een klassieke auto over het circuit en geven ze interviews voor de fans op het circuit en die thuis zitten te kijken. 

Lees ook: George Russell is klaar voor zijn seizoen bij Mercedes

Lees ook: Adrian Newey: Verstappen helpt enorm bij ontwikkeling auto

Lees ook: Circuit Saoedi-Arabië wordt nog sneller door aanpassingen

door Jay Hartman

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden