Adrian Newey: Verstappen helpt enorm bij ontwikkeling auto

alonso sprint imola

Adrian Newey zegt dat Max Verstappen erg belangrijk is bij de ontwikkeling van de auto. Tegenwoordig maken de ontwerpers veel gebruik van data maar de informatie van Verstappen is volgens de Brit onmisbaar.

Adrian Newey wordt al jaren gezien als één van de beste ontwerpers binnen de Formule 1. Hij gaat inmiddels al wat jaren mee maar lijkt zijn goede ideeën nog niet verloren te zijn na de RB16B die goed genoeg was voor de wereldtitel. De opvolger daarvan, de RB18, is door de nieuwe reglementen totaal anders maar ook deze lijkt er op papier goed bij te zitten. Er zijn wel veel verschillen als het gaat om het ontwerp van de auto vergeleken met vroeger. Tegenwoordig hebben teams veel data waar ze op kunnen vertrouwen. Toch vindt Adrian Newey dat je zonder goede coureur niets met die data kan.

Max Verstappen / Wintertest / 2022
Foto: Red Bull Content Pool (Mark Thompson / Getty Images)

Verstappen onmisbaar

“Vroeger moest je blind op de coureur vertrouwen, tegenwoordig heb je de data daarvoor. Maar met alleen data red je het niet. De data geeft aan wat de auto doet, maar niet waarom die dat doet.” Dat vertelt Adrian Newey in een interview met RacingNews365. Een coureur is dus nog degelijk erg belangrijk als het gaat om de ontwikkeling van de auto. Tussen de coureurs zitten hier ook nog verschillen in legt Newey uit. “Verstappen kan je zo goed in detail uitleggen wat er anders moet, die informatie is voor mij onmisbaar.”

Lees ook: Lewis Hamilton wil achternaam veranderen

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen