Vettel: "F1 kan minder speciaal worden door zoveel races"

door Sandra Douma
GP2113_083259JA1_3056

Sebastian Vettel denkt dat het toevoegen van meer en meer races nadelig kan uitpakken voor de sport. De viervoudig wereldkampioen is bang dat de volle kalender veel stress kan opleveren bij de medewerkers in Formule 1 en dit gevolgen kan hebben voor de passie voor het werk. 

Vrijdag werd de voorlopige kalender voor 2022 bekend gemaakt en werd duidelijk dat Formule 1 het drukste seizoen ooit tegemoet gaat in het aankomende seizoen. Zo moeten er 23 races verreden worden tussen midden maart en midden november. Verschillende teams hebben zich al uitgesproken over de stress die zo'n volle kalender met zich mee kan brengen, maar hebben toch ingestemd met de kalender. Vettel is bang dat het een nadelig effect kan hebben als er steeds meer races worden toegevoegd. "Ik denk dat we niet zoveel races moeten hebben", liet de Duitser tegenover onder andere Motorsport.com weten.

Aston Martin F1 / Team / Pitlane / 2021
Foto: Aston Martin F1 Team

Stressvol voor personeel

"Ten eerste denk ik dat het teveel races zijn voor de fans om te kijken. Het is niet speciaal meer als er zoveel zijn. Daarnaast maak ik me zorgen om het personeel." Volgens de Aston Martin-coureur hebben de coureurs het redelijk makkelijk. "Wij kunnen op woensdagavond aankomen en op zondagavond kunnen we naar huis, als we een goede vlucht vinden." Het team staat onder veel meer druk volgens Vettel. "Zij komen aan op de maandag of de zaterdag voorafgaand aan het raceweekend. Ze moeten de pitboxen en auto's opbouwen. Daarna moeten ze het hele raceweekend werken. Inpakken, alles terug sturen en in de fabriek de auto's weer voorbereiden."

De teams zijn door de week de hele week bezig en bijna ieder weekend. Daarom hebben de medewerkers volgens Vettel weinig vrije tijd. "Ik denk dat we in een tijd leven waar men veel meer nadenkt over het belang om een eigen leven hebben en dat het leven niet  alleen maar om werken draait."

Sebastian Vettel / Aston Martin/ Trackwalk / Turkije / Istanboel / 2021
Foto: Aston Martin F1 Team

In de afgelopen jaren is al gebleken dat personeel door de komst van meer triple-headers steeds vaker kiest voor een baan in de fabriek in plaats van meereizen met elke race. Vettel is daarom van mening dat de F1 een fout maakt om het personeel zo af te matten alleen maar om meer races te kunnen rijden.

"Ik ben niet de baas en er zijn duidelijk andere belangen", vervolgde Vettel. De Duitser gaf aan dat het belangrijk is dat men een balans heeft tussen het leven thuis en de wereld rondreizen voor een baan. "Ik denk dat het een aantal races moet zijn die voldoende zijn om je passie voor vele jaren vast te houden en dat deze niet na twee of drie jaar wordt weggezogen."

Lees ook: Circuit Qatar aangepast voor komst Formule 1

Lees ook: F1 aan Tafel over medium bandendrama van Aston Martin 

Lees ook: Wolff: “Roulatie van personeel moet verplicht worden”

door Sandra Douma

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden