Vooruitblik 2018: Carlos Sainz jr wil niet te ver vooruitkijken

1920x1080-Carlos-Sainz-jr-Renault-Test-Barcelona-2018

Over enkele weken gaat het nieuwe Formule 1-seizoen van start. Het wordt een jaar waarin ook met een schuin oog naar 2019 wordt gekeken, omdat er naar verwachting stoeltjes vrijkomen bij de topteams. Renault-coureur Carlos Sainz jr. zegt zich vooral met het heden bezig te houden en niet met de toekomst.

De Spanjaard wordt namelijk al in verband gebracht met Red Bull Racing, waar hij in 2019 de opvolger kan worden van Daniel Ricciardo indien de Australiër besluit te vertrekken bij de renstal. Met een eventuele toekomstige transfer wil Sainz jr. zich voorlopig niet bezighouden. Zijn prioriteit ligt bij Renault.

Kansen komen na goed jaar

"Ik weet dat als ik een goed jaar heb dat er veel kansen voorbij zullen komen. Het is beter om mij te focussen op het heden dan op de toekomst. Ik ga mij richten op Renault, omdat ze dat verdienen", zegt Sainz jr in gesprek met crash.net.

In 2018 zal hij zijn eerste volledige seizoen bij de renstal afwerken. Afgelopen seizoen bestond voor de Spanjaard uit twee delen. De eerste 16 races van het seizoen reed Sainz jr. voor Scuderia Toro Rosso voordat hij de overstap maakte naar het fabrieksteam van Renault en voor de renstal de laatste vier races van het seizoen in actie kwam.

Snellere overstap

De transfer kwam eerder dan verwacht. De Spanjaard had een overeenkomst getekend waarbij hij onder contract bleef bij Red Bull, maar de renstal hem vanaf 2018 uit zou lenen aan Renault. Het ontslag van Jolyon Palmer na de Japanse Grand Prix zorgde ervoor dat Sainz jr. per direct naar Renault verkaste.

De Spanjaard baarde meteen opzien door in de kwalificatie zijn nieuwe teamgenoot Nico Hülkenberg voor te blijven. In de race werd Sainz jr. als zevende afgevlagd. Het waren meteen ook de laatste punten van het seizoen. Met twee uitvalbeurten en een elfde plaats in Brazilië sloot hij zijn seizoen af.

Hülkenberg nummer één

Bij Scuderia Toro Rosso was Sainz de onbetwiste nummer één. Dat is hij bij Renault nog niet. Daar heeft Hülkenberg nog een streepje voor, maar de Duitser is gewaarschuwd. Hülkenberg is een goede coureur, maar is ook de rijder die de meeste Formule 1-races heeft gereden zonder een keer op het podium te hebben gestaan.

De Duitser is degelijk, niet exceptioneel. Op dat gebied liggen dus kansen voor Sainz jr.. De Spanjaard moet zeker in staat worden geacht om de onderlinge strijd bij Renault in zijn voordeel te beslissen. Na de eerste testweek in Barcelona zei Sainz jr. de potentie van de RS18 te voelen. En als het met de betrouwbaarheid van de Renault-krachtbron eindelijk goed zit, zou het weleens een mooi seizoen kunnen worden.

Terugkeer bij Red Bull

En dan kan ook aan de toekomst worden gedacht. Een terugkeer in de Red Bull-familie als teamgenoot van Max Verstappen zou een mooie revanche zijn voor de Spanjaard. Beide coureurs kwamen tegelijkertijd bij Scuderia Toro Rosso, maar in 2016 koos Red Bull ervoor om Verstappen door te schuiven naar het moederteam. Een beslissing die Sainz jr. nog steeds niet lekker zit.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen