Welke coureur is de financiële kampioen van 2022?

door Coert Gillissen
GP Monaco 2022

Naast overwinningen op het circuit, scoren de topcoureurs in de Formule 1 ook qua salaris. Gezamenlijk verdienden de tien best betaalde coureurs in 2022 zo'n 263 miljoen dollar, zo heeft Forbes berekend. Wie kan met kerst de meeste cadeautjes kopen?

Vergeleken met 2021, ontvingen de tien beste verdienende coureurs maar liefst 25% meer in 2022. De lijst wordt aangevoerd door de drie grootste namen in de sport: Max Verstappen, Lewis Hamilton en Fernando Alonso.

Max Verstappen, die zijn tweede titel op rij won, neemt 60 miljoen dollar mee naar huis. De 25-jarige wereldkampioen krijgt van Red Bull 40 miljoen aan salaris, maar door zijn recordbrekende seizoen krikt hij die hoeveelheid flink omhoog: zijn 15 overwinningen leveren hem nog eens een extra 20 miljoen op. Daarmee verdiende hij het meest van allemaal, ook al zit Lewis Hamilton op een hoger salaris. De Brit wist echter geen races te winnen en ontvangt daarom geen bonussen. De zevenvoudig wereldkampioen moet het doen met 'slechts' 55 miljoen dollar.

Fernando Alonso rondt de top-3 af, met een jaaropgaaf van 30 miljoen dollar. Dat is meer dan de naaste belagers van Verstappen in het kampioenschap: Pérez en Leclerc doen het respectievelijk met 26 en 23 miljoen dollar. 

Daniel Ricciardo, die het gehele seizoen teleurstelde bij McLaren en voor 2023 ook wordt vervangen, kreeg van McLaren 17 miljoen dollar, evenveel als Sebastian Vettel bij Aston Martin. Carlos Sainz, Lando Norris en George Russell maken het rijtje compleet. Zij nemen 15, 11 en 10 miljoen mee. Russell verdiende het gros van zijn 10 miljoen met bonussen. Door zijn sterke overwinning in Interlagos krijgt de Brit een bonus van 7 miljoen, op zijn basissalaris van 3 miljoen. 

Lees ook: Daniel Ricciardo keert terug bij Red Bull Racing

Lees ook: Olav Mol verwacht geen terugkeer van Sebastian Vettel

Lees ook: Drie Ferrari's bovenaan tijdens laatste test in Abu Dhabi

door Coert Gillissen

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden