Zak Brown juicht nieuwkomers toe

door Steffie van Hamersveld
alonso sprint imola

Het moet worden toegejuicht dat nieuwe teams willen toetreden tot de Formule 1. Dat vindt Zak Brown, directeur van McLaren. Aanleiding hiervoor is de aanmelding voor een nieuw team door Michael Andretti, die eerder deze week werd afgeketst door de FIA.

"Een team met een goede naam binnen de racewereld, zoals Andretti, kunnen een bijdrage leveren om de Formule 1 te laten groeien in de Verenigde Staten", liet Brown weten tegenover Autosport.

Meningen verdeeld

Wereldwijd was er veel interesse voor de aanmelding van Andretti, maar de meningen in de paddock bleken verdeeld. De teambazen van Mercedes en Red Bull vinden bijvoorbeeld dat eerst bewezen moet worden dat ze van toegevoegde waarde kunnen zijn. “Teams die geen nieuwkomers willen verwelkomen zijn kortzichtig", vindt Brown, “Denken we alleen aan vandaag of ook aan de toekomst van de sport?”

“Er moet zeker een systeem zijn waardoor niet iedereen zomaar een nieuw Formule 1 team kan inschrijven, maar Andretti heeft zijn sporen al verdiend in de racerij", aldus Brown.

brown
Foto: McLaren Media Centre

Lastig als nieuwkomer

Volgens de regels mogen er in totaal 26 auto’s deelnemen aan een Formule 1-race, maar er doen er al jaren slechts 20 mee. Voor teams die de ambitie hebben om toe te treden tot de koningsklasse van de autosport is het lastig. Er moet een groot geldbedrag betaald worden om deel te mogen nemen. Daarnaast is ook het vinden van het juiste personeel en vergaren van de juiste kennis een behoorlijke uitdaging. Dit maakt dat het lange tijd kan duren voor de investering zich zal terugbetalen. Het jongste team op de huidige grid is het team van Haas. Zij traden in 2016 toe tot de Formule 1, maar bleven tot nu steken in het achterveld.

Lees ook: Verstappen vindt ontslag Masi oneerlijk

Lees ook: Tweede testdag Barcelona in tien foto's en video's

Lees ook: F1 aan Tafel over nieuwe bandenregels: Dit wordt interessant

door Steffie van Hamersveld

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden