Zak Brown pleit voor zware straf Red Bull in brief aan FIA

Red Bull Racing_Bakoe_Azerbeidzjan

Zak Brown heeft een brief geschreven aan FIA-president Mohammed ben Sulayem en Formule 1-baas Stefano Domenicali over de budgetcapovertreding van Red Bull Racing. De Amerikaanse baas van McLaren vindt dat Red Bull hard gestraft moet worden en hoopt dat de FIA opschiet met het onderzoek. 

Afgelopen week werd bekend dat Red Bull als enige team de budgetcap van 2021 heeft overschreden. Het is niet duidelijk hoeveel Red Bull te veel heeft uitgegeven en wat de vervolgstappen van de FIA gaan zijn, maar McLaren-baas Zak Brown pleit voor een harde straf, waarbij Red Bull zowel op de baan als naast de baan geraakt wordt.

"Een team dat te veel uitgeeft, heeft een oneerlijk voordeel in het jaar wanneer ze de overtreding begaan en het jaar daarop. Een financiële boete alleen is niet genoeg. Er moet een sportieve straf komen waarbij een team minder mag uitgeven. Wij vinden ook er een windtunnelbeperking van 20 procent opgelegd moet worden en dat ze minder gebruik mogen maken van de CFD. (Computational Fluid Dynamics, red.)", schrijft Brown in de brief die in handen is gekomen van de BBC.

daniel ricciardo zak brown grid spanje

Verrast

Red Bull liet afgelopen week weten dat ze verrast en teleurgesteld zijn met de uitkomsten van het FIA-onderzoek, maar Zak Brown maakt gehakt van dat statement van Red Bull. "We oefenden in 2020 al met die documentatie aan de FIA. Je kon opheldering vragen als iets niet duidelijk was. Dat argument van Red Bull gaat totaal niet op dus. Je kan als team niet verrast zijn hierdoor", aldus de McLaren-baas. 

Brown vindt ook dat transparantie in deze zaak erg belangrijk is. "2021 Was het eerste echte jaar van de budgetcap. Het is dus belangrijk dat snel gedeeld wordt wat Red Bull heeft gedaan, zodat we daarvan kunnen leren en het financieel reglementenboek verder kunnen dicht timmeren. Er moet geen ruimte zijn voor loopholes, want met de budgetcap wilden we juist een eerlijker speelveld hebben en de integriteit en toekomst van de Formule 1 veilig stellen", schrijft hij. 

Lees ook: Günther Steiner: Verwachtingen waren te hoog

Lees ook: Adrian Newey onderwerp in budgetcapsaga

Lees ook: Daniel Ricciardo pleit voor flexibele starttijden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden