Zane Maloney pakt de F3 hoofdrace op Zandvoort

door Gijs Leuvenink
Zane Maloney

De hoofdrace in Zandvoort voor de jongens van de Formule 3 is door de Zane Maloney binnengehaald. Victor Martins en Franco Colapinto completeerden het podium in een race boordevol incidenten.

Zane Maloney mocht, net als de vorige hoofdrace op Spa, vanaf pole van start gaan. Victor Martins daarachter nam bij de start de koppositie na een hevig gevecht. Ook daarachter was het trekken en duwen, maar er kwamen weinig echte incidenten rond het startsignaal. Later compenseerden de coureurs de rustige start ruimschoots door veel incidenten.

Safety car

Na een aantal ronden zaten ineens Brad Benavides en William Alatalo in de muur. Daardoor kwam de safety car de baan op. Beide coureurs konden ongeschonden de wagen uitkomen, maar de race eindigde zo voor de achterhoedestrijders vroegtijdig. 

Bij de herstart schoot Martins uit de startblokken en Maloney kreeg Jak Crawford onder de achtervleugel. Crawford remde ruim te laat en verloor zo een flink aantal posities. Franco Colapinto profiteerde en nam de derde plek over. Niet veel later schoof Maloney Martins voorbij met een goede inhaalactie. Daarmee was de strijd beslecht en ging de zege naar Barbados mee.

Incidenten

Martins had een zware dobber aan Colapinto die dichtbij kwam. Een virtual safety car na het uitvallen van David Vidales gooide hem een tijdelijke reddingsboei toe. Nadat een stuk voorvleugel van Gregoire Saucy op de baan terecht kwam, werd de volledige safety car de baan op gestuurd. Saucy reed vol op Zak O'Sullivan die vertraagde na het uitsturen van de VSC.

Kort na de herstart schoot Rafael Villagomez de grindbak bij de Tarzanbocht in na contact met Correa. Correa verremde zich en tikte zo zijn concurrent de baan af. De safety car kon zo opnieuw de baan op. 

Korte sprint

Maloney ging weer vroeg op het gas, maar Martins was scherp. De inhaalactie kwam er niet, Colapinto hield de druk er vol op bij de Franse coureur Martins. Colapinto, coureur bij Van Amersfoort, probeerde alles uit de kast te trekken, maar kwam Martins niet meer voorbij. Zane Maloney won zo op Zandvoort voor Martins en Colapinto.

Titelstrijd

In de titelstrijd blijft het ongemeen spannend. Victor Martins neemt de leiding met nog één raceweekend te gaan over van Isack Hadjar. Hadjar kijkt een krappe achterstand aan. Volgend weekend gaat het kampioenschap beslist worden op Monza. 

Grand Prix Radio zendt zondag tijdens de Grand Prix van Zandvoort live uit vanaf de boulevard in Zandvoort.

Je kunt langskomen, radio kijken, meepraten, voorspellen en prijzen winnen.

De radiostudio van Grand Prix Radio vind je op de boulevard bij het TinQ tankstation naast het circuit.

Lees ook: Mick Schumacher noemt achtste plek onverwacht

Lees ook: Tegenvallend resultaat voor Alpine

Lees ook: Kevin Magnussen verbaasd over weinig grip

door Gijs Leuvenink

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden