Zo wordt Verstappen wereldkampioen in Singapore

Verstappen kampioen abu dhabi 2021

Dit weekend kan Max Verstappen voor de tweede keer wereldkampioen worden. Hoewel hij daar zelf waarschijnlijk niet zoveel mee bezig is, kijken wij toch naar hoe de Nederlander de titel binnen kan slepen.

Vorig jaar was het allemaal iets makkelijker. We gingen de laatste race in met een gelijke stand, en dus moest de één meer scoren dan de ander om kampioen te worden. Nu, zes races voor het einde van het seizoen, is er al een mogelijkheid voor Verstappen om de titel binnen te slepen. Verstappen kijkt namelijk tegen een voorsprong aan van 116 punten. Na de Grand Prix van Singapore zijn er nog maar 138 punten te halen. Staat de Nederlander dus na Singapore 138 punten voor op de rest van het veld, is hij wereldkampioen.

Om praktisch te kijken: Verstappen moet hoe dan ook de wedstrijd winnen. Daarmee haalt hij vijfentwintig punten en komt hij op 141 punten voorsprong te staan ten opzichte van de nummer twee in het klassement, Charles Leclerc. Dan mag Leclerc dus maximaal negende worden voor Verstappen om kampioen te worden. In dit scenario mag Pérez, die officieel ook nog in de race voor de titel zit, maximaal vierde worden, zonder dat de Mexicaan het punt voor de snelste ronde pakt. Als Verstappen dat punt voor de snelste ronde pakt, maakt het voor Pérez niet uit, die mag maximaal vierde worden. Voor Leclerc daarentegen wel. Door het punt moet Leclerc achtste worden in plaats van negende. Het zijn veel cijfers en scenario's, gelukkig heeft Formule 1 het voor je op een rijtje gezet.

Het scenario lijkt onwaarschijnlijk. Leclerc zou haast uit moeten vallen en Pérez moet in hetzelfde materiaal als de Nederlander buiten het podium finishen. Verstappen heeft in ieder geval met een goed resultaat een grote kans om in Japan zijn tweede titel te pakken.

Lees ook: Alpine verwacht flinke verbetering door nieuwe vloer

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Singapore

Lees ook: Grand Prix Radio Historie: GP Singapore 2008

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden