Adrian Newey kijkt terug op zelfontworpen kampioensauto

Adrian Newey Singapore

Adrian Newey behaalde in Japan een persoonlijk record met de RB18. De technisch directeur van Red Bull heeft voor het eerst een auto gebouwd die veertien overwinningen heeft behaald. En het seizoen is nog niet voorbij.

Max Verstappen en Sergio Pérez hebben dit seizoen bij elkaar veertien overwinningen binnengehaald. Hierbij is het record van de RB9 in 2013 overtroffen. In dit seizoen heeft Sebastian Vettel dertien overwinningen behaald met de door Newey ontworpen auto. Zijn teamgenoot, Mark Webber, heeft dit seizoen geen enkele overwinning behaald. 

Ook in relatieve cijfers

Maar per seizoen zit er natuurlijk verschil in het aantal races. Daarom is er ook op relatief niveau gekeken naar de prestatie van de auto. Momenteel heeft de RB18 77,77% van de races dit seizoen gewonnen, met een overwinning in veertien van de achttien races. In het beste geval kan dit oplopen naar 81,81%, als de overige vier races van dit seizoen ook worden gewonnen door Verstappen dan wel Pérez. In 2013 heeft Red Bull dertien van de negentien races gewonnen, wat een uitkomst van 68,42% oplevert. 

Newey, Verstappen en Horner Singapore

Foto: Red Bull Content Pool (Clive Mason / Getty Images)

Ondanks dat de RB18 er dit jaar machtig uitziet, had Newey dit aan het begin van het seizoen niet verwacht. Vooral de veelzijdigheid van de auto heeft voor succes gezorgd. "Ik denk dat Ferrari al vroeg in het seizoen een zeer snelle auto had, en in veel races waren zij waarschijnlijk wat sneller. Maar ik denk dat we erin geslaagd zijn om de prestaties van de auto te optimaliseren en te proberen het op alle circuits te laten werken", laat hij weten aan F1.com

Niet voor niets kampioen

Maar enkel een goede auto is niet genoeg. Daarom prijst Newey de tweevoudig wereldkampioen van het team voor het behalen van dit resultaat: "Max is geweldig geweest dit jaar. Natuurlijk maakte hij in het verkeer in Singapore een klein foutje, maar verder heeft hij absoluut geen fouten gemaakt. Hij gedroeg zich heel volwassen en heeft altijd de snelheid gehad, dus ik denk dat hij al het succes van dit jaar dik heeft verdiend."

Max Verstappen met Adrian Newey Japan

Foto: Red Bull Content Pool (Clive Mason / Getty Images)

Lees ook: Pietro Fittipaldi twee trainingen in actie voor Haas

Lees ook: Max Verstappen: We hebben betere regenbanden nodig

Lees ook: F1 aan Tafel: Verstappen maakt belofte waar

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden