Alexander Albon vrij om kennis van Red Bull te delen met Williams

door Jacobine van den Berg
3639737

Alexander Albon heeft afgelopen jaar bijgedragen aan de ontwikkeling van de Red Bull-bolide voor het komende Formule 1-seizoen, maar rijdt vanaf dit jaar voor concurrent Williams. De opgebouwde kennis bij Red Bull kan zijn nieuwe werkgever naar eigen zeggen nog goed van pas komen.

Na een jaar langs de zijkant te hebben toegekeken en vooral simulatorwerk te hebben verricht bij Red Bull keert Alexander Albon weer terug op de Formule 1-grid. Nadat hij het stoeltje van George Russell kon bemachtigen bij Williams behoudt Albon nog wel zijn connecties met Red Bull, het team waar hij in 2021 nog werkzaam voor was. Het Oostenrijkse team wil hem graag houden voor een mogelijke terugkeer in de toekomst.

In gesprek met RacingNews365 zegt Albon dat ondanks dat het voelt alsof hij uitgeleend wordt, hij zichzelf toch echt 100 procent een Williams-coureur voelt. "Vanuit mijn kant is het simpel. Mijn targets en doelen zijn dat ik het beste laat zien voor Williams." Hij vervolgt: "Voor mij betekent het hard werken met iedereen en niet kijken naar 'de krant van de toekomst'. Ik zie mezelf volledig als Williams-coureur voor dit jaar en ik focus op het werk daarbij. Ik ga mijn uiterste best doen."

Williams 2022 : 2

Unieke positie

Albon zit dit jaar in een unieke positie aangezien hij twee Formule 1-bolides heeft gezien. In zijn rol als testcoureur voor Red Bull heeft hij meegeholpen aan het ontwikkelen van de RB18. Later maakte hij de switch naar Williams, waardoor hij sinds dit jaar ook meedenkt voor de FW44. Dit werk is voornamelijk simulatorwerk, al heeft Albon hierdoor al wel wat informatie over de nieuwe Red Bull-wagen kunnen vergaren waarvan hij vrij is om te delen met zijn nieuwe werkgever.

"Ik weet min of meer hoe de auto aanvoelt. Het is echter lastig te vergelijken, want de simulators zijn heel verschillend. Je krijgt natuurlijk wel een gevoel voor bepaalde dingen, maar het heeft tijd nodig voordat je er op kan reageren. Dat vergt wat meer ervaring." Veel details zal Albon dan ook niet kunnen delen met Williams, los van het stuurgevoel van de RB18. "Natuurlijk ga ik alles gebruiken wat ik weet, maar ik ben geen aerodynamicus. Ik ken gewoon het rijgevoel." Hij vervolgt: "Het is dus lastig, maar ik denk dat ik wel de werkwijze van Red Bull mee kan nemen naar Williams."

Albon zegt een goed beeld te hebben van waarom de Red Bull-bolide snel was. "Ik weet hoe ze snelle rondetijden uit hun auto hebben kunnen halen. Tegelijkertijd weet ik waarom de Williams-bolide snel was op bepaalde vlakken. Ik zie ook hoe deze dingen tot stand komen. Het is dus de balans tussen die informatie vinden, zodat we competitiever worden", zo besluit hij.

Lees ook: Williams onthult nieuwe bolide van Nicholas Latifi en Albon

Lees ook: Mercedes verwelkomt vrouwelijke coureur in jeugdopleiding

Lees ook: Norris maakt indruk op Ricciardo: Niet verwacht dat snel was

 

door Jacobine van den Berg

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden