Alfa Romeo jaagt op punten in Austin

alfa romeo canada 2022

Beide coureurs van Alfa Romeo hopen in Austin punten binnen te halen. Guanyu Zhou start door een gridstraf als negentiende, maar verwacht dat punten haalbaar zijn. Valtteri Bottas start al in de punten, en is er op gebrand dit tijdens de race zo te houden.

Zhou heeft het in Amerika niet makkelijk met de track limits. In Q1 verloor hij zijn eerste tijd al hieraan. Hij had nog net genoeg tijd om een tweede run te doen, die hem uiteindelijk uit de gevarenzone heeft gesleepd. Maar in Q2 was het weer feest. In de laatste fase van deze sessie springt hij naar de negende plaats, maar ook deze tijd wordt van hem afgepakt. Daardoor moet hij het in de kwalificatie doen met een veertiende tijd, die op de startgrid wordt omgezet in de negentiende plek. Dit alles omdat Zhou een gridstraf van vijf plaatsen aan zijn broek heeft hangen, voor het vervangen van een motoronderdeel.

Alsnog vertrouwen in race

Zhou is niet blij met de track limits, die het tweemaal van hem hebben gewonnen. Vooral de tweede keer doet de coureur pijn: "Ik denk dat ik er één of twee milimeter naast zat." En dan is het helemaal frustrerend wanneer de prestaties van de auto wel goed waren. "Het was een moeilijke dag. Het voelde wel alsof we een redelijke pace hadden. We waren door naar Q3, maar helaas is de rondetijd verwijderd", laat hij weten aan F1.com. Maar de coureur blijft ook realistisch. Hij wist al dat de straf eraan zat te komen, wat de mindere kwalificatie iets verzacht: "Het was al duidelijk dat we buiten de top tien zouden starten dit weekend. Maar dit is een goed circuit om achteraan te moeten starten. Als je genoeg voordeel hebt aan pace, kan je de weg naar voren wel vinden." Daarbij heeft hij er alle vertrouwen in dat het team in de buurt van punten gaat komen. "Hopelijk kunnen we met beide auto's voor de punten vechten", aldus Zhou.

Alfa Romeo Austin start finish

Foto: Xavi Bonilla / DPPI

Goede startpositie

Het scheelt dat teamgenoot Valtteri Bottas al vanuit de punten start. De zevende plek is voor de Fin een mooi uitgangspunt. Voorafgaand aan dit raceweekend heeft het team wat verbeteringen aangebracht. Volgens Bottas hebben deze zeker een rol gespeeld in zijn goede kwalificatieronde: "Zonder deze verbeteringen hadden we niet in Q3 gestaan. Dus dat is goed, en ze blijven natuurlijk de rest van het jaar in de auto zitten. Ik ben blij om terug te zijn in de top tien." En met een zevende startplek kan het weekend enkel nog mooier worden voor hem én het team. "Met de gridstraffen sta ik zevende of achtste op de grid. Dat geeft ons een goede kans om meer dan Aston Martin te scoren. De plaats in het constructeurskampioenschap is nu ons voornaamste doel. Ik kijk uit naar dat gevecht", aldus Bottas. Alfa Romeo verdedigt momenteel de zesde plek in dit kampioenschap, met 52 punten. Aston Martin voert met een achterstand van slechts zeven punten de druk hoog op. Lance Stroll start de race vanaf de vijfde positie, terwijl zijn teamgenoot het moet doen met de tiende plek. Voor Bottas en Zhou wordt het dus nog een hele klus om meer punten dan hen te scoren, en zo de voorsprong te behouden.

Lees ook: Lando Norris: Kon niet meer doen dan dat ik deed

Lees ook: Haas verwacht comeback na teleurstellende kwalificatie

Lees ook: Fernando Alonso: Auto werd onvoorspelbaar

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden