Alpine reist met versnelde vloerupgrade af naar China

Gasly japan

Alpine heeft een vloerupgrade voor de Chinese Grand Prix van dit weekend versneld doorgevoerd in een poging om snel te verbeteren na een rampzalige start van 2024. De upgrade aan de vloer stond eerst gepland voor Miami, maar wordt nu dus al in Shanghai op de auto van Esteban Ocon geplaatst. 

Alpine-coureurs Esteban Ocon en Pierre Gasly wisten nog geen punten te behalen dit seizoen. Na vier races staat het team puntloos onderaan in het constructeurskampioenschap. Een late conceptverandering zorgde ervoor dat het team uit Enstone minder vooruitgang heeft geboekt dan teams om hen heen. Eerdere upgrades die werden geïntroduceerd tijdens de Japanse Grand Prix gaf het Franse team een klein beetje hoop. Ocon wist door te gaan naar Q2 en kwalificeerde zich als dertiende, maar hij en Gasly waren kansloos voor punten na vroeg in de race schade te hebben opgelopen. 

Nu heeft Alpine een upgrade, die was bedoeld voor de race in Miami, een race eerder weten te mee te nemen. Esteban Ocon zal de coureur zijn die de upgrade mag uitproberen, terwijl het Franse team druk bezig is om de weg naar boven te vinden. "De laatste race in Japan maakte duidelijk hoe groot de uitdaging is die voor ons ligt om ons performance level te verbeteren", vertelt Alpine-teambaas Bruno Famin tegenover Autosport.com. "We moeten onze auto ontwikkelen om voor hogere posities te kunnen vechten. Ondanks dat het goed was om de eerste upgrades naar Suzuka brengen moeten we meer doen. Het team heeft heel hard gewerkt en we hebben het voor elkaar gekregen om een upgrade mee te nemen voor dit weekend, een race eerder dan gepland." Vanaf Miami zullen beide coureurs de upgrade op de auto hebben. Pierre Gasly zal bij de volgende update de eerste zijn die hem ontvangt.

BWT Alpine F1 Team - 2024 Formula 1 Japanese Grand Prix, Sunday
Foto: Alpine Media Pool
 

Risicovolle beslissing 

Het is een risicovolle beslissing van Alpine om de upgrade mee te nemen naar de Chinese Grand Prix. Het circuit van Shanghai keert na vier seizoenen afwezigheid weer terug op de kalender en dus is er weinig bruikbare data beschikbaar. Daarnaast zal het sprintraceformat gebruikt worden, waarbij Alpine dus maar één training heeft om de upgrade te testen en data te verzamelen. "De auto's zijn compleet anders vergeleken met de auto's van 2019, dus de voorbereiding is anders dan normaal. In combinatie met het feit dat het een sprintevenement is, hebben we minder voorbereiding en daarom is het cruciaal om vanaf het begin klaar te staan. Beide coureurs waren vorige week in Enstone op de simulator en namen de tijd om zo goed mogelijk klaar te zijn voor de uitdaging", legt Famin uit. 

 

Lees ook: McLaren-coureurs enthousiast over China: "We gaan ons uiterste best doen"

Lees ook: Hamilton is open over zijn F1-carrière

Lees ook: Sauber-F1 op zoek naar twee andere coureurs: 'Bottas en Zhou worden vervangen'

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden