Olav Mol: Ferrari heeft geen fout gemaakt met Sainz

circuit paul ricard frankrijk 2021

Olav Mol, commentator van Grand Prix Radio, blikt terug op een waanzinnige Grand Prix van Frankrijk en geeft zijn oordeel over de tactische overwinning van Max Verstappen, de kostbare crash van Charles Leclerc, de uitwisseling tussen Carlos Sainz en Ferrari en het temperament van George Russell.

Het was voor Leclerc cruciaal om zijn pole position van zaterdag bij de start van de race te behouden. Met het verschil in set-up tussen de twee koplopers, waarbij Ferrari koos voor meer downforce in de bochten en Red Bull voor snelheid op het rechte stuk, was het de vraag welke strategie beter uit zou pakken. Leclerc hield zijn leiding vast en Verstappen, ondanks zijn overspeed, scheen niet voorbij te komen aan de Monegask. Volgens Mol een bewuste keuze. "Ik denk dat Red Bull weloverwogen de leiding niet gepakt heeft. Ze hebben gedacht: zolang we Leclerc kunnen volgen, blijven we hem onder druk zetten en dan houden wij altijd de kans om de undercut in te zetten."

Leclerc over de limiet

Die undercut kwam in ronde 17 toen Verstappen naar binnen ging voor een nieuwe set harde banden. Dat was het moment voor Leclerc om te pushen maar het resulteerde uiteindelijk in een kostbare fout van de Ferrari-coureur. Leclerc verloor de controle over zijn auto in bocht 11 en spinde tegen de vangrails, wat leidde tot een enorme uitbarsting van emotie over de boordradio.

"Het kwam precies nadat hij al gewaarschuwd was op zijn banden te letten." zegt Mol. "En ja toen in bocht 11, waar we hoorde dat er af en toe windvlagen waren, maar die marge moet je dan wel houden. De linkerband had het al zwaar en daar leun je volledig op. Dan probeer je de undercut te overleven, ga je extra pushen voor een komende pitstop en dan zit je dus net, over wat heet: de limiet en dan ben je hem ook kwijt."

Leclerc Binotto Frankrijk vrijdag

Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Ergens zen gaan zitten

"Ik zou als ik Charles Leclerc was even een paar dagen in retraite gaan." zegt Mol over hoe Leclerc hiervan kan herstellen. "Ergens lekker zen gaan zitten, voor zover dat kan als F1-coureur. Ik denk ook dat het verstandig geweest is dat hij meteen naar buiten gebracht heeft: 'Het is mijn rijdersfout. Als ik het WK mis dan heb ik die weggegooid in Emilia-Romagna en deze'... En dan moet de rest van het seizoen nog komen."

Door de crash van zijn rivaal pakte Verstappen de leiding en reed naar de overwinning om zijn kampioenschapsvoordeel op Leclerc uit te breiden tot 63 punten.

Met Sainz is er geen fout gemaakt

Carlos Sainz werd vijfde na een herstel vanaf de laatste plek met indrukwekkende inhaalacties op Sergio Perez en George Russell. "Op Russell was de inhaalmanouvre van de dag en Sainz op de zondag is gewoon top 3." zegt Mol.

Maar zijn race werd vooral getekend door het heen en weer met Ferrari over de bandenstrategie. De Spanjaard was opgeschoven naar de derde plaats voordat Ferrari hem met nog 10 ronden te gaan naar binnen haalde. Sainz moest een tijdstraf van vijf seconden nemen vanwege een onveilige release in de pits en hij kon de plaatsen niet op tijd inhalen voor het vallen van de vlag.

"Ik denk niet dat ze met Sainz een fout hebben gemaakt. Het enige rare is, vóór de stop zegt Sainz dat hij niet kan inhalen, haal me naar binnen en toen die eenmaal binnen geweest was: 'Waarom heb je me naar binnen gehaald want ik had die 5 seconden nog wel weg kunnen rijden!' Ik denk dat ze het daar alleen maar over hadden." aldus Mol.

Carlos Sainz Frankrijk kwalificatie

Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Fout bij VSC

In tegenstelling tot zijn teamgenoot had Sergio Perez een moeizaam weekend, waarin hij nooit in de buurt van Verstappen kwam. "Perez heeft meer in verdedigende modus moeten rijden en hij stond vaker onder druk. Je vraagt meer van je banden en dan krijg je pace deficit, een verschil in snelheid wat je niet meer goed kan maken."

Het ging van kwaad naar erger toen Perez positie verloor aan Mercedes' George Russell na een late Virtual Safety Car, waar het een en ander mis ging. "Normaal kan je tot tien tellen en dan gaat ie op groen." Dat zette Perez ertoe weer op racesnelheid te komen. "Nu duurde het 59 seconden. Dat was het probleem, Perez moest weer van zijn gas af net toen het wel groen werd. Toen had Russell een betere start maar voor de Constructeurs heeft hij gewoon zijn werk gedaan."

Straf voor Russell

Russell behaalde een dubbel podium voor de Silver Arrows nadat hij Perez was gepasseerd. Eerder in ronde 42 waagde Russell al een late poging op Perez in de Mistral chicane waardoor de Red Bull-coureur moest ontwijken maar uiteindelijk wel voor de Mercedes bleef. De stewards hebben het incident niet verder onderzocht, wat Russell woedend maakte.

Mol werpt een andere blik op de zet van Russell. "Dat was een fout van Russell dat ze van mij betreft hadden moeten bestrafffen want er was ruimte aan de binnenkant maar hij schoot door, stuurt nog een keer naar buiten. En hij bleef maar doormieren totdat Toto Wolff riep: 'Vriend rustig aan en doorrijden. George bleef een beetje te lang in het moment hangen en in zijn eigen gelijk."

Lees ook: Hero or Zero: Grand Prix van Frankrijk: De race

Lees ook: Max Verstappen: Bandenmanagement cruciaal voor overwinning

Lees ook: Carlos Sainz: Zonder straf stond ik op het podium

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden