Carlos Sainz: Hebben we genoeg om twee giganten te verslaan?

door Frederique van Grinsven
10-saturday-monza

Hoewel Ferrari een sterke indruk maakt tijdens de testdagen, zijn de ogen van Carlos Sainz vooral gericht op Mercedes en Red Bull. "We zijn allemaal naar elkaar aan het kijken." zegt de 27-jarige coureur in zijn aflevering van Beyond The Grid. "We zijn blij met wat wij hebben, maar is het genoeg om de andere twee giganten te verslaan?"

Sainz begint na een "lange en ongeduldige winter" aan zijn tweede seizoen in het rood. Na twee testen, in Barcelona en Bahrein, zijn ook zijn verwachtingen hoog van de nieuwe 2022 auto's. "Ik denk dat niemand verwacht had zo veel verschil te zien in Formule 1 auto's met de strenge reglementen die wij nu hebben."

F1 teams houden elkaar in de gaten

De Spanjaard geeft toe dat vurige strijd al losbarst tijdens de testdagen. "Teams doen net of het ze niet zoveel interesseert, dat ze gewoon bezig zijn met hun eigen programma, maar de realiteit is we competitieve dieren zijn en iedereen wil weten waar de rest staat."

"Je ziet ineens Mercedes met een torpedo auto met no-sidepods. Je ziet onze Ferrari compleet de andere kant op gaan met brede sidepods. McLaren met een strakke auto en dan Aston Martin dat meer onze filosofie volgt. Dan realiseer je je; dit is puur Formule 1. Totaal verschillende ideeën om tot dezelfde rondetijd te komen."

"Ik ben er al een tijd klaar voor"

In tegenstelling tot Red Bull en Mercedes besloot de Italiaanse renstal geen grote upgrades mee te nemen naar de laatste testdagen in Bahrein en in plaats daarvan hun auto uit Barcelona te optimaliseren. Wereldkampioen Fernando Alonso gaf na Barcelona de favorietenrol aan Ferrari en benoemde zijn oude team als snelste van het veld.

Goed nieuws voor Sainz, maar zelf blijft hij vooral vertrouwen houden in zichzelf. "Als je me de juiste auto geeft, ben ik er." zegt de Ferrari-coureur. "Ik ben al een tijd klaar voor mijn eerste overwinning. Ik heb aan mezelf laten zien dat als er een kans is voor een podium, dat ik hem pak. Ik heb zelf de kans gehad om te winnen en was er bijna. Dus ik ben zelfverzekerd."

Carlos Sainz op de baan tweede testdag Bahrein 2022

Sainz vs Leclerc

De Spanjaard heeft het tegen een indrukwekkende lijst van teamgenoten moeten opboksen sinds zijn debuut in 2015. Max Verstappen, Nico Hulkenberg, Lando Norris en nu Charles Leclerc bij Ferrari. "Hij is snel. Er is ook niemand langzaam in Formule 1. Uiteindelijk is het ééntiende dat het verschil maakt. Wat is ééntiende in het leven? In een Formule 1 auto is het remmen voor bocht 1, dat je niet zo snel bent als je had moeten zijn. De ene dag valt het jouw kant op, de andere dag valt het mijn kant op. Maar iedereen is echt snel."

Leclerc verslaan vorig seizoen gaf dan ook voldoening. "Hij presteerde elke race op hoog niveau en maakte mij het leven enorm moeilijk". De Spanjaard schuift de overwinning voor plek 5 in het eindklassement vooral toe aan het zelfvertrouwen dat hij voelde in de auto tijdens de laatste paar races. "Ik piekte op het einde, daardoor kon ik hem uiteindelijk nog pakken."

Lees ook: Daniel Ricciardo test negatief en rijdt de Grand Prix van Bahrein 

Lees ook: Helmut Marko over Mercedes: Ze klagen de hele tijd en dan staan ze er weer 

Lees ook: Olav Mol: Ik begrijp de rivaliteit tussen Norris en Ricciardo

door Frederique van Grinsven

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden