Circuit Zandvoort houdt natuurvergunning na oordeel rechter

door Jacobine van den Berg
10-saturday-monza

De rechter in Noord-Holland heeft besloten dat de natuurvergunning van Circuit Zandvoort geldig blijft. De cijfers van de stikstofberekeningen zouden geheel acceptabel zijn.

De Grand Prix van Zandvoort, die in september plaats zal vinden, lijkt daardoor nu geen risico te lopen. Het onderzoek van het circuit heeft uitgewezen dat de cijfers correct zijn en dat er geen reden is om aan de cijfers te twijfelen.

Meerdere natuur- en milieuorganisaties hadden de zaak aangespannen. Ze zijn van mening dat er meer stikstof wordt uitgestoten dan volgens eerder verkregen vergunningen mocht. Dat zou schade toebrengen aan het nabijgelegen beschermde natuurgebied Kennemerland-Zuid.  De rechter heeft nu geoordeelt dat daar geen sprake van is. Voordat de vergunning in kwestie werd verleend (in 2019 red.) mocht het circuit volgens de toen geldende vergunning het hele jaar gebruikt worden voor races en evenementen, waaronder Formule 1-races.

zandvoort

Vergunningen

In de in 2019 afgegeven vergunning is het gebruik van het circuit beperkt tot een aantal dagen. Ook is een maximum aan stikstofuitstoot in de vergunning opgenomen, wat in de oude vergunning niet het geval was. 

Volgens de rechtbank is de stikstofuitstoot daardoor altijd lager dan in de oude situatie het geval was. Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment, dat de zaak had aangespannen, gaat nu in beroep tegen de uitspraak.

'Nooit een gevaar'

Robert van Overdijk, de directeur van het circuit, is niet bang dat de Grand Prix uiteindelijk niet kan doorgaan. "Die race is nooit in gevaar geweest. In het meest extreme geval hadden we een kleiner evenement moeten schrappen." Zo lijkt er in 2022 ook gewoon een Grand Prix van Nederland te gaan komen. Het weekend, dat van 2, 3 en 4 september plaats zal vinden, verwacht dit jaar elke dag 100.000 mensen op het circuit, de volle capaciteit ten opzichte van vorig jaar toen de race tijdens de coronapandemie gehouden werd.

Lees ook: Nico Rosberg heeft uitgesproken mening over prestaties Mercedes

Lees ook: McLaren ziet stijgende lijn na podiumplek Lando Norris

Lees ook: F1 aan Tafel: Maximale score voor Verstappen

 

door Jacobine van den Berg

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden