Dakar Update: Korte, maar intense etappe

door Gijs Leuvenink
timtomcoroneldakar

De Dakar had vrijdag een korte, maar zware etappe in petto. Ook de Nederlanders spraken van een zware dag. Marcel Vermeij is in Saoedi-Arabië aanwezig namens Grand Prix Radio en sprak enkele betrokkenen.

Tom Coronel sprak over een pittige dag. "Het waren geen duinen vandaag, het waren bergen. Dat was wel even slikken, maar we hebben het gehaald. Het was moeilijk om te zien waar we langs moesten. Dat ging gelukkig wel goed. 25 kilometer voor de finish begaf het bandensysteem het, waardoor we ineens lekke voorbanden kregen. Dat kan eigenlijk niet eens. We hadden wel een mooie flow te pakken, dat was fijn." De gebroeders Coronel klimmen langzaam het dal uit en staan na de etappe van vrijdag 117e. 

Willems: Ging nergens meer over

Ook voor Maik Willems was het een zware dag. "Het ging nergens over, ondanks dat het maar 180 kilometer was, was het een enorme zware dag. De duinen waren van de buitencategorie, het was gewoon bizar. Sommige duinen haalden we gewoon niet. We hadden soms echt geen keus om een stuk om te rijden. Gisteren hadden we een klap meegemaakt, gelukkig is de vervolgschade beperkt gebleven." Maik Willems is samen met co-coureur Robert van der Pelt stabiel en staat na vrijdag 76e.

Ronald van Loon: Worden beloond

Voor Ronald van Loon is de Dakar ten goede aan het keren. "We worden beloond in de uitslagen die we rijden. Het spelletje wat we nu doen is meer ons ding, zo door de duinen rijden. Het is goed sporen kijken, anders redde je het niet. We hebben nu een goed ritme, we kunnen nog wel een week door. Het enige is, we moeten een nieuwe versnellingsbak hebben, dat is wel jammer. We kunnen er nog mee doorrijden, maar het zou jammer zijn als de bak kapotgaat." Ronald van Loon zette vrijdag weer een stapje en staat nu 87e.

Bij de auto's leidt Nasser Al-Attiyah nog ruimschoots, achter hem is Sebastien Loeb geklommen naar de tweede positie. Lucas Moraes is nu derde, maar moet slechts twee minuten inhalen op Loeb om tweede te worden. Hans Weijs staat 42e en is beste Nederlander.

De Baar: We waren net te laat

Bij Pascal de Baar waren er technische problemen en kwam te laat aan de start. "Het zag er eigenlijk niet slecht uit, maar de druk in het koelsysteem was te hoog en de koppakking werkte niet goed. Die is kapot gegaan en moest vernieuwd worden. We mochten niet sleutelen in het parc fermé. Voor de start mochten we een half uur sleutelen, maar we waren na 39 minuten pas klaar. We mochten vandaag niet starten, morgen weer wel. Een goede klassering had erin gezeten als alles het zou doen." 

Waar donderdag het erop leek dat Janus van Kasteren de voorsprong vergooid had, pakte de truckcoureur vrijdag weer een bak tijd terug. Martin van den Brink staat nu op 33 minuten tweede. Martin Macik staat daar een klein uur achter en pakt de derde positie. In de top tien vinden we qua Nederlanders nog Mitchel van den Brink op plek vier, team Van de Laar op plek zeven en Richard de Groot staat achtste.

Klassement motoren ongemeen spannend

Bij de motoren is het Skyler Howes die de koppositie af moest staan aan Toby Price. De Australiër Price leidt nu met 33 seconden op zijn naaste concurrent. De Argentijn Kevin Benavides staat derde op slechts tweeënhalve minuut. Wesley Aaldering staat op de 43e plek als beste Nederlander, voor Mirjam Pol die 51e staat.

Lees ook: Dakar Update: Klassement trucks weer open

Lees ook: Mercedes onthult 2023-bolide op 15 februari

Lees ook: Williams introduceert James Vowles als nieuwe teambaas

door Gijs Leuvenink

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden