Dakar Update: Klassement trucks weer open

door Gijs Leuvenink
martinvandenbrink

De Dakar-etappe van donderdag heeft weer genoeg betekend voor de Nederlanders. Met name in de trucks is alles weer dichterbij elkaar gekropen. Marcel Vermeij is namens Grand Prix Radio aanwezig en sprak de betrokkenen.

Martin van den Brink slaat een flinke slag in de trucks. De Nederlander won en snoepte 22 seconden van de achterstand af op Janus van Kasteren. "Hier waren we aan toe, dit was voor ons de etappe om toe te slaan. Vandaag haalde ik De Baar bij de start al in. Mitchel heeft mij door de duinen getrokken en daardoor profiteerde ik. Dit kan wel eens een beslissende slag zijn." Van den Brink staat nog slechts een dikke minuut achter op leider Janus van Kasteren.

De Baar: Geen ritme

Pascal de Baar zag het als een hele zware dag. "Het was voorspelt dat het zwaar zou worden. Het zand werd onderweg steeds losser, dat hoeft van mij niet. Ik kon niet in mijn ritme komen. Alles zag er goed uit, straks even alles nakijken en dan op naar morgen. We staan zijn vandaag derde geworden en morgen weer een nieuwe kans." De Baar staat veertiende met zijn combinatie.

Riezebos: Alles zat erop en eraan

Jasper Riezebos genoot ook. "Dit was een dag waar ik van kan genieten. Alles erop en eraan, dikke duinen. We kwamen veel mensen tegen, het liep goed. Soms naar beneden gaan ging erg snel, dan hingen we echt in de gordels. Het viel gelukkig allemaal goed. Het was bij ons in de cabine wel grappig, het leek wel een circus met alle aanwijzingen. De vrachtwagen is echt magnefiek, hij rijdt zo makkelijk." Het team van Riezebos staat nu twaalde, Adwin Hoondert is de hoofdrijder.

riezebos

Foto: Rallymaniacs.com

Jan van de Laar: Mooiste etappe Dakar

Jan van de Laar sprak over mogelijk de mooiste etappe die hij ooit heeft gereden. "Het was echt een prachtige etappe. Het was wel zwaar, het was serieus werk in de duinen. Dat was echt pittig. Ik ben bang dat veel laat of niet binnen komen. Er zaten verradelijke gaten in het parcours. Het was uiteindelijk een probleemloze dag, dus we kijken weer uit naar morgen." Team Fried van de Laar staat mooi in de zevende.

Zoals gezegd leidt Janus van Kasteren nog, maar zijn voorsprong op naaste concurrent Martin van den Brink is enorm geslonken. Martin Macik staat derde en moet een kleine anderhalf uur achterstand goedmaken. Mitchel van den Brink staat vijfde, team Van de Laar zevende. Richard de Groot is negende en de laatste Nederlander in de top tien.

Pol: Mag van mij zwaarder

Mirjam Pol, de Nederlandse vrouw op de motor, vond de etappe niet zo heel zwaar. "Dit zijn voor mij de dagen waarop mogelijkheden liggen. Het was wel een mooie etappe. Normaal kan ik vandaag profiteren van de snellere rijders, maar dat lukte niet. Dat is jammer. Alles klopte verder wel, ik ben tevreden met hoe het loopt. Het was niet zwaar genoeg, dan kan ik profiteren."  Bij de motoren is het ongemeen spannend. Skyler Howes leidt, Toby Price staat op 22 seconden tweede. De Argentijn Kevin Benavides sluit de top drie. Mirjam Pol staat 52e en is beste Nederlandse.

mirjampol

Foto: Rallymaniacs.com

Ronald van Loon: Mooie dag

Ronald van Loon is tevreden met zijn prestaties. "We hadden vandaag een mooie dag. De duinen waren pittig met het losse zand. We hebben ons eigen spoor gekozen en dat heeft geholpen om niet vast te komen zitten. Er zaten ook klimmetjes in, maar de moeilijkste waren de korte, hoge duinen. Sommige stukken gingen we echt volgas. Dat gebeurde echt veel. Dit is onze beste prestatie."  Ronald van Loon staat nu 88e en klimt eigenlijk elke dag een stukje verder.

Bij de auto's leidt Nasser Al-Attiyah nog altijd ruimschoots. De Qatarees sprak kort met Vermeij. "We gaan geen risico's nemen. Als we vijf, zes minuten per dag verliezen komen we ruimschoots aan de streep als winnaar. We zijn blij, morgen zal het een zware dag worden." Lucas Moraes en Sebastien Loeb staan nog steeds tweede en derde. Hans Weijs maakte weer een stapje naar de 42e plek en is zodoende nog steeds de beste Nederlander.

Lees ook: Dertien Hypercars ingeschreven voor nieuw WEC-seizoen

Lees ook: Dakar update: Van Kasteren wint weer, Loprais verlaat rally

Lees ook: Mercedes onthult 2023-bolide op 15 februari

door Gijs Leuvenink

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden