Daniel Ricciardo bijna last van heimwee door coronavirus

door Jacobine van den Berg
10-saturday-monza

Daniel Ricciardo kende geen gemakkelijke start bij McLaren begin 2021. De Australiër kon door de pandemie zijn familie en vrienden in Australië niet zien en kreeg naar eigen zeggen bijna last van heimwee.

Daniel Ricciardo maakte afgelopen seizoen zijn debuut bij McLaren. De Australische coureur werd de teamgenoot van Lando Norris en had een moeizame start. Norrris had meer dan het dubbele aantal punten bij het ingaan van de zomerstop. Ricciardo noemde zijn eerste seizoenshelft zelf 'lachwekkend'. Na de zomerstop won hij de race op het circuit van Monza, het was daarmee de eerste overwinning van McLaren sinds 2012.

Het feit dat Ricciardo zijn familie en vrienden niet kon zien in zijn thuisland vanwege de reisrestricties maakte het een zware periode, maar door deze situatie is hij wel meer dingen los van F1 gaan waarderen. In een interview met Motorsport.com vertelt de McLaren-coureur dat het niet kunnen zien van familie en vrienden hem waarschijnlijk bijna voor het eerst heimwee opleverde. "Heimwee klinkt wat dramatisch, maar ik miste mijn familie ontzettend", aldus Ricciardo. "Normaal gesproken hadden we de bevoorrechte situatie waarin ik zei: 'Ik koop een ticket voor jullie, neem het vliegtuig en kom hierheen'. Het feit dat dit niet kon, maakte mij best gefrustreerd. Ik had de controle er niet meer over."

Emoties

Ricciardo vindt dat emoties vaak over het hoofd worden gezien bij F1-coureurs. "Iedereen die in de spotlights staat of geregeld op televisie komt, wordt door de buitenwereld niet als een echt persoon gezien. Als je een acteur bent, is het zo van: 'Oh, dat is Brad Pitt. Hij is superman. Hij kan alles doen. Hij wordt niet verdrietig of emotioneel'. We reizen echter zoveel dat we onze familie en vrienden echt missen."

Volgens de Australiër heeft het gelukkig geen effect gehad op zijn rijden. "Maar als dingen niet heel fijn verlopen wil je juist ondersteuning en liefde van je familie. Op het moment dat het wat moeizamer gaat, dan kun je je ook alleen voelen. Op bepaalde vlakken hadden ze mij kunnen helpen. Bijvoorbeeld als ik slecht in mijn vel zat of eventjes een dipje had."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Daniel Ricciardo (@danielricciardo)

'Alles heeft effect'

Ricciardo weet niet of zijn lastige start van het seizoen helemaal te wijten was aan het missen van zijn familie maar maakte het de algehele situatie wel lastiger. "Voor alles geldt: wil je goed presteren, dan moet het in je hoofd goed zitten", vervolgt hij. "Het is belangrijk dat zaken goed verlopen als het gaat om relaties. Alles heeft effect op je trainingen, energie en gemoedstoestand. Ik ben eraan gewend om geen familie en vrienden om me heen te hebben. Maar nu kon ik helemaal meer even de Formule 1 ontvluchten of ergens anders aan denken. Dat maakte het eerste half jaar nog lastiger. Het was voor mij pittiger om meer energie te krijgen en positiever te worden. Ik heb uiteindelijk een manier gevonden, maar daar moest ik veel harder voor werken. Dat hele proces was op zichzelf al belastend."

 

Lees ook: Tom Coronel na Dakar-exit: Zwaar balen

Lees ook: Théo Pourchaire blijft bij ART in Formule 2

Lees ook: Mattia Binotto ziet geen obstakels in gesprekken over contractverlenging Carlos Sainz

 

door Jacobine van den Berg

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden