Deze vijf rookies zien we in VT1 op de baan in Mexico

theo pourchaire 2023 alfa romeo

In de eerste vrije training op het Autódromo Hermanos Rodriguez zullen we een paar nieuwe namen op de tijdlijst zien. Vijf teams kiezen ervoor om in Mexico een rookie in de eerste vrije training te laten rijden. F2-coureurs Oliver Bearman, Jack Doohan, Frederik Vesti, Theo Pouchaire en Isack Hadjar zullen in VT1 hun F1-debuut maken.

F1-teams zijn verplicht om een jonge rookie de kans te geven om in twee vrije trainingen per seizoen plaats te kunnen nemen in een F1-auto. Deze regel is ingesteld vanwege weinig testtijd gedurende de rest van het seizoen. De rookies mogen niet meer dan twee Grand Prixs hebben gereden en moeten jaarlijks in twee F1-sessies rijden. Veel teams kiezen voor een debuut van deze rookies op het Autódromo Hermanos Rodriguez in Mexico, wetende dat er nog een Sprint weekend in Brazilië en een nieuwe race in Las Vegas op de kalender staat. Dat betekent dat we in de laatste race van het seizoen in Abu Dhabi nog meer rookies op de baan gaan zien.

'Droom die uitkomt'

Ferrari-junior Oliver Bearman zal zijn F1-debuut maken in de Haas van Kevin Magnussen. Bearman zit momenteel in zijn eerste F2-seizoen en heeft al vier overwinningen met Prema Racing op zijn naam staan. De jonge Brit maakt deel uit van de Ferrari Academy. Teamgenoot Frederik Vesti rijdt ook voor het team van Prema in de Formule 2 en zal in VT1 het stoeltje van George Russell overnemen. Na vorig jaar mee te hebben gedaan met de Young Drivers’ Test van Mercedes in Abu Dhabi, mag hij nu een testsessie in de W14 rijden. De Deen noemt het 'een droom die uitkomt'. Vesti staat momenteel tweede in het F2-kampioenschap met vijf overwinningen op zijn naam. Pierre Gasly zullen we in VT1 ook niet op de baan zien, hij maakt plaats voor rookie Jack Doohan. Doohan mocht in 2022 ook twee testsessies voor Alpine rijden. De Australiër is al twee jaar een Alpine Academy Driver en is reservecoureur voor het team van Alpine.

F2-kampioenschapsleider

Theo Pourchaire zal in VT1 voor het team van Alfa Romeo rijden, op de plek van Valtteri Bottas. Pourchaire is de huidige leider in het F2-kampioenschap en is reservecoureur bij Alfa Romeo. Pourchaire heeft vorig jaar tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten ook een trainingssessie in de Alfa Romeo mogen doen. Yuki Tsnoda zal zijn AlphaTauri in VT1 uitlenen aan Isack Hadjar. Hadjar staat momenteel veertiende in het F2-kampioenschap. De Fransman heeft een podium op zijn naam staan en maakt deel uit van het Red Bull Junior Team. In 2022 finishte hij als vierde in het F3-kampioenschap. Hadjar zal in Abu Dhabi ook een testsessie voor het team van Red Bull rijden.

In VT2 zien we Kevin Magnussen, Pierre Gasly, George Russell, Valtteri Bottas en Yuki Tsunoda weer op de baan.

Lees ook: FIA reageert op diskwalificatie Hamilton en Leclerc in Austin

Lees ook: Formule E-test in Valencia ook woensdag afgelast na brand in pits

Lees ook: Verschoor wil titel gaan verdedigen in F3 Grand Prix Macau

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden