F1 aan Tafel: "Alpine heeft een stel pannenkoeken als advocaten"

fernando alonso alpine 2022

In de nieuwste F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, bespreken de tafelgasten uiteraard de transfer-soap rondom Alpine. In enkele dagen lijkt het team zowel stercoureur Fernando Alonso als toptalent Oscar Piastri te zijn kwijtgeraakt aan directe rivalen.

Volgens oud-teambaas en vaste kracht bij Grand Prix Radio Frans Verschuur komt dat mede doordat de advocaten van Alpine 'een stel pannenkoeken' zijn. "In de Formule 1 moeten contracten echt waterdicht zijn, zodat coureurs eigenlijk geen kant op kunnen. Piastri wil niet voor Alpine rijden, dus het lijkt erop dat hij een uitweg heeft gevonden." Waarom de Australiër niet voor Alpine wil rijden, komt doordat McLaren een beter alternatief is, aldus Verschuur. De saga is nog niet voorbij, want McLaren heeft ook in Amerika meerdere coureurs gecontracteerd. "In de VS hebben ze een overeenkomst met een coureur (Alex Palou, red.) die blijkbaar ook nog een contract heeft met een ander team, en Daniel Ricciardo heeft ook gewoon nog een verbintenis voor 2023. Net als bij Alpine, hebben ook de advocaten van McLaren geen kalme zomer." 

'Absolute PR-blooper'

Victor Muller, voormalig eigenaar van Spyker F1, noemt het plotse vertrek van Alonso en het ontkennen van een contract door Piastri een absolute nachtmerrie voor de PR-afdeling van Alpine. "Ik denk dat Renault, in paniek, een enorme fout heeft gemaakt door een persbericht te versturen zonder dat er contact is geweest met het management van Piastri." Presentator Jeroen Mul vat het mooi samen: "Bij Alpine zagen ze de overstap van Alonso nooit aankomen. Hoewel ze een clausule hadden op Piastri voor het volgende seizoen, waren ze daarmee te laat toen ze eenmaal doorhadden dat Alonso naar Aston Martin vertrok. Piastri wil naar McLaren, omdat hij daar in 2024 gegarandeerd een zitje krijgt en in 2023 nog reservecoureur zal zijn. De tegenvallende prestaties van Daniel Ricciardo geven hem misschien zelfs de kans om in 2023 al in te kunnen stappen, mocht McLaren zich uit het contract met de achtvoudig racewinnaar zien te wringen." Verschuur vindt dat geen goede zet: "Dat zou ik nooit hebben gedaan, om weer in de wachtkamer te gaan zitten. Ik had een éénjarig contract geëist bij Alpine."

F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, verschijnt iedere maandagavond op je favoriete streamingplatform.

Lees ook: Christian Horner: "Pérez levert goed werk"

Lees ook: Lewis Hamilton hoopt op meer coureurs als Vettel

Lees ook: Coronel pakt zesde plaats op Anneau du Rhin in WTCR

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden