F1 aan Tafel geen fan van extra stadsraces

3-friday-baku

Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton pleit voor meer races in steden. De gasten van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, zijn daar geen fan van: "Op Monaco na zijn het allemaal waardeloze races." 

Hamilton denkt dat door meer races in steden te houden, Formule 1 toegankelijker wordt voor nieuwe fans. Dat is lijn die ook Liberty Media volgt. Sinds de overname begin 2017 zijn races in de steden van Miami, Saoedi-Arabië en Las Vegas toegevoegd aan de F1-kalender. In 2020 zou daar ook een race in Hanoi, Vietnam bijkomen, maar daar zette de coronacrisis een streep door. Radio 10-dj Rob van Someren is bang dat nieuwe fans straks niet meer naar de circuits willen komen. Volgens hem weten zij niet wat ze missen: "Hoewel de coureurs op bijvoorbeeld een Spa-Francorchamps minder vaak langskomen, maken de geweldige uitzichten dat meer dan goed", vindt hij. "Als je dan kijkt naar Saoedi-Arabië of Baku, daar zie je alleen maar hekken. Die zijn kilometers lang, maar je ziet helemaal niemand."

Verstappen-gp-bakoe

De traditionele, old-school circuits die door het landschap heen gedrapeerd zijn, zijn ook voor F1 aan Tafel-presentator en coureur Jeroen Mul zijn favoriete banen om op te rijden. "Die circuits vloeien mooi, dat is fantastisch om op te rijden. Op stratencircuits heb je alleen maar hoeken."

"Traditionele races maken meer indruk"

Rob Steltman, motorsport-commentator, denkt bovendien dat een race in Monaco veel meer indruk maakt bij nieuwe fans dan de races in Jeddah of Miami. "De sfeer in Monaco is niet te vergelijken met de sfeer bij die nieuwe banen. Het maakt hen niet uit of de race een optocht is, je moet het simpelweg meemaken. Oud-teambaas en coureur Frans Verschuur ziet steeds meer stadsraces op de kalender verschijnen. Die circuits hebben niet zoveel te bieden, vindt Steltman. "Ellenlange rechte stukken die eigenlijk nergens op slaan. Persoonlijk zie ik liever races op echte circuits. Je kan tennissen op een strand, maar de bal komt niet omhoog."

Lees ook: De Vries: "Geen idee wat ik kan verwachten"

Lees ook: Geen vervanging voor Grand Prix Rusland

Lees ook: F1 aan Tafel: "Lando Norris luistert onze podcast!"

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden