F1 aan Tafel: Hamilton mist stukje fighting spirit

10-saturday-monza

In de nieuwe aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, bespreken de tafelgasten de Grand Prix van Emilia-Romagna voor Lewis Hamilton. De zevenvoudig wereldkampioen werd in de race pijnlijk op een ronde achterstand gezet door Max Verstappen. Teambaas Frans Verschuur vindt dat de Mercedes-coureur mentaal de handdoek in de ring heeft geworpen.

"Het hele jaar is voor hem al een strafexpeditie en deze ellende gun ik hem ook niet", zegt Verschuur in de aflevering. Verschuur steekt niet onder stoelen of banken dat hij niet Hamilton's beste vriend is. Toch heeft hij medelijden met de zevenvoudig wereldkampioen. F1-commentator Olav Mol zegt dat hij een stukje 'fighting spirit' mist omdat er niets te vechten valt voor de Brit. Hij denkt wel dat dat er komt als hij iets heeft om voor te vechten, maar dat zal niet op plaats dertien in het veld zijn. 

Ronde achterstand

Niemand had het vorig jaar kunnen bedenken dat Max Verstappen zijn rivaal op een ronde achterstand in de race zou zetten. Toch was dat het beeld op zondag tijdens de race in Imola. Mol legt uit dat het toch niet helemaal de schuld van Hamilton is geweest dat hij niet voorbij Pierre Gasly en Alexander Albon kwam. De Mercedes-auto doet het niet goed in vuile lucht en daarnaast zat hij in een DRS-trein met de oud Red Bull-coureurs. Volgens hem had Hamilton niet genoeg overspeed om voorbij te gaan. Hij reed niet zijn 'normale' snelheid in de Mercedes, maar die van Albon. Mol denkt dat er een andere uitkomst in de race was geweest als de Mercedes vrij baan had gehad. "Natuurlijk is de snelheid in de auto er niet, maar dat hij daar op die ronde is gezet is komt doordat hij niet de overspeed had op de twee mannen voor hem."

George Russell

Het enige wat Hamilton zichzelf kwalijk kan nemen is dat hij in de sprintrace een plek verloor en tijdens de start van de hoofdrace geen plekken won. Daarnaast denkt Mol wel dat hij goed wegkwam bij de start nadat er in het achterveld werd geremd door de botsing tussen Carlos Sainz en Daniel Ricciardo. Teamgenoot George Russell kwam tijdens de start wel goed weg en won daar al zes plekken op zijn tegenstanders. Russell is overigens de enige coureur in 2022 die in alle wedstrijden zichzelf in de top vijf heeft gereden.

ESPN-commentator Toine van Peperstraten vraagt zich af hoe het er aan toe gaat in het Mercedes kamp. Hij is er bijna van overtuigd dat Russell als tweede rijder naar het team is gekomen terwijl Hamilton als eerste rijder wordt bestempeld. Mol denkt daar iets anders over. Volgens hem is het maar een aanname dat Hamilton als eerste rijder wordt gezien in het team. Hij zegt namelijk dat de Brit in de winterstop twee maanden van de radar is geweest in een enorm belangrijke winter. Russell is daarentegen niet weg geweest en daarom doet Mol een bijzondere uitspraak: "Het zou best wel eens kunnen zijn dat ze hem op een hele nette manier naar de uitgang dirigeren. Want het is natuurlijk wel bijzonder."

Lees ook: Circuit Zandvoort houdt natuurvergunning na oordeel rechter

Lees ook: FIA bevestigt: Teams akkoord met uitbreiding zes sprintraces vanaf 2023

Lees ook: Problemen met budgetplafond en inflatie wordt aan gewerkt

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden