Problemen met budgetplafond en inflatie wordt aan gewerkt

Header liveblog 1 Bahrein

Het budgetplafond dat sinds dit seizoen is ingevoerd, begint nu de eerste tegenspraak te krijgen. Door de huidige inflatie menen sommige teams het lastig te krijgen met de maximale 140 miljoen dollar die dit seizoen besteed mag worden. Ross Brawn, directeur van Formule 1, geeft aan dat er wordt gewerkt aan een oplossing.

Door de inflatie gaan ook de prijzen van de nodige onderdelen van de teams omhoog. Het zal daardoor zelfs voor de grootste teams in de paddock lastig zijn om dit jaar uit te spelen. Brawn geeft aan dat ze bezig zijn met het zoeken naar een oplossing, maar niet alle teams zijn het daar mee eens. 

Onverwacht obstakel

In de huidige reglementen rond het budgetplafond is haast geen rekening gehouden met mogelijke obstakels als inflatie. Brawn erkent dat dit daarom nu en in de loop van dit seizoen voor problemen kan zorgen: "Toen we deze regels ontwikkelden, speelde inflatie amper een rol. Het was voorspelbaar, maar dat is nu wel anders. Als je kijkt naar de industriële toepassing, zoals een Formule 1-team, dan heb je ruwe materialen nodig en veel mankracht, dat kost op dit moment heel veel. Ik denk dat we daar een oplossing voor moeten vinden."

norris ricciardo imola

Foto: McLaren Media Centre

De teambaas van McLaren, Andreas Seidl, is normaal gesproken niet van aanpassingen binnen de reglementen, maar in deze uitzonderlijke situatie ziet hij de ernst van eventuele veranderingen wel in. "We zijn voorstander van het budgetplafond en zullen het principe verdedigen, maar speciale omstandigheden zoals momenteel het geval is vragen om een open dialoog en denkwerk van verschillende kanten", zo laat hij weten.

Regels zijn regels

Frédéric Vasseur, teambaas van het Zwitserse Alfa Romeo, lijkt verassend genoeg tegen de reglementswijzigingen voor het budgetplafond. Eerder gaf de technisch directeur van het team aan dat zij het moeilijk zouden krijgen, doordat de fabriek van het team gevestigd is in het dure Zwitserland. Volgens Vasseur kun je niet zomaar gaan sleutelen aan reglementen die vaststaan, zo vertelt hij tegen Motorsport.com. "Er is een reglement opgesteld, we moeten ons aan die regels houden. Als er onvoldoende rekening is gehouden met de inflatie, dan moeten we daar voor de toekomst naar kijken. We hebben het op papier staan, iedereen was akkoord toen we ervoor getekend hebben. Nu moeten we de regels volgen."

Lees ook: Nico Rosberg heeft uitgesproken mening over prestaties Mercedes

Lees ook: McLaren ziet stijgende lijn na podiumplek Lando Norris

Lees ook: F1 aan Tafel: Maximale score voor Verstappen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden