Duur Zwitserland zorgt voor problemen bij budgetplafond Alfa Romeo

door Jacobine van den Berg
alonso sprint imola

Alfa Romeo ondervindt problemen met het budgetplafond. Dit zou vooral komen door het feit dat de fabriek van het team in Zwitserland staat. Dat vertelt technisch directeur Jan Monchaux in gesprek met Motorsport-Magazin.com. Terwijl het budgetplafond voor een eerlijke verhouding moet zorgen tussen de teams, ervaart Alfa Romeo hinder door externe factoren.

Momenteel is een budgetplafond van 140 miljoen dollar, omgerekend zo'n 126,3 miljoen euro, van kracht in de Formule 1. Topteams als Red Bull Racing, Mercedes en Ferrari zouden voornamelijk geraakt moeten worden hierdoor, maar een kleiner team als Alfa Romeo lijkt nu ook de nadelen ervan te ondervinden. Het feit dat het leven in Zwitserland, waar de fabriek van het oorspronkelijke Sauber staat, duurder is, lijkt een probleem te zijn voor het team.

Verschillen in levensonderhoud

"Het probleem is dat het budgetplafond momenteel geen rekening houdt met de verschillen in levensonderhoud tussen verschillende landen', vertelt Monchaux. "We hebben allemaal 140 miljoen dollar te besteden, maar vergeleken met een team met hetzelfde personeelsbestand dat in Engeland of Italië gestationeerd is, hebben wij een relatief groot probleem met de loonlijst."

Guanyu Zhou tijdens filmdag Alfa Romeo 2022

Personeel

Monchaux legt uit dat er veel geld naar het personeel gaat dat ook naar de ontwikkeling van de auto had kunnen gaan: "Daar besteden wij twintig tot dertig procent van het geld aan, ook veel geld dat anders in de auto geïnvesteerd zou worden. Dat betekent dat wij onder andere omstandigheden opereren dan de concurrenten die ons het leven zuur maken. Dat is de prijs die je betaalt voor het Meer van Zürich als thuishaven.'

Lees ook: F1 aan Tafel: "Hamilton gaat stoppen"

Lees ook: Nieuwe carriére Valentino Rossi van start

Lees ook: DTM-debuut voor Sebastien Loeb

door Jacobine van den Berg

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen