F1 aan Tafel kijkt uit naar GP van Miami

F1 Miami Grand Prix overzicht bovenaanzicht YouTube screenshot

De tafelgasten van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, kijken in de nieuwste aflevering uit naar de Grand Prix van Miami. De GP van Miami is de tweede race in Amerika en in 2023 komt daar nog een derde race in Las Vegas bij. Voormalig Le Mans-winnaar en oud-Formule 1 coureur Gijs van Lennep concludeert dat Amerika eindelijk de F1 heeft ontdekt.

"Vroeger, toen wij in Amerika raceten, kenden de Amerikanen wel de 24 Uur van Le Mans. Dan was je gelijk de held. Maar wat we verder in Europa deden, daar hadden ze geen verstand van", zegt Van Lennep. "Maar straks hebben ze drie races daar en zijn ze helemaal bij. Dat vind ik prachtig om te zien." Het circuit is voor iedereen nieuw, met langzame en snelle bochten. Alles zit erop en eraan volgens Van Lennep en hij verwacht een mooie race. 

Michael Bleekemolen, ook oud-F1 coureur en ondernemer van RacePlanet, vindt het ook prachtig dat de F1 over de straten van Miami racet. Miami is volgens hem de place to be. Bovendien twijfelt Bleekemolen er niet aan dat het circuit veiliger is dan de baan in Saoedi-Arabië. "Dat circuit is echt bloedlink, want je kon niet de bocht om kijken terwijl je ruim 250km/u op de teller hebt staan. Ik denk dat dit wat mooier is." 

Niet te nep?

Binnen het circuit heeft de organisatie een 'jachthaven' gebouwd. De boten die er liggen zijn echt, maar het water dat er ligt is dat niet. Miami staat bekend om zijn jachten en havens, wat de Amerikanen volgens oud-coureur en teambaas Frans Verschuur heel goed doorhebben: "Amerikanen hebben het commercieel goed begrepen. Ook die haven is één en al commercie. Ik vind het heel leuk gevonden, ze kunnen zo heerlijk op een boot kijken naar de race. Dat is echt uniek." 

Logischere planning van races

Een ander unicum is dat alle tafelgasten het met elkaar eens zijn dat de kalender niet groter moet worden dan de huidige 23 races en dat die bovendien logischer moeten worden gepland. Het F1-circus reist bijvoorbeeld van Imola naar Miami, om daarna weer terug te vliegen naar Barcelona. Dat kost simpelweg te veel geld en tijd. "De teams gaan helemaal onderuit", zegt Verschuur, "23 races is absoluut de max." Het zou volgens hem al veel schelen als de races beter gepland werden, zodat monteurs minder ver en vaak hoeven te reizen. "Maar de coureurs, die moeten met hun salaris gewoon rijden en niet zeuren!" Van Lennep sluit zich daar bij aan. "Ik reed vroeger ook gewoon 30 races per jaar. Dan ga je op maandag naar de sauna en donderdag doe je een beetje PR en dan ging je weer een weekend racen. Zo gaat dat, als racen je leven is." 

F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, verschijnt iedere maandagavond op je favoriete streamingplatform.

Lees ook: Adrian Newey zag porpoising al aankomen door nieuwe reglementen

Lees ook: Franz Tost: "Meer races maar minder werkdruk dan vroeger"

Lees ook: Kay van Berlo gematigd tevreden na lastig weekend

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden